leki-orange

Co suplementować na diecie wegańskiej?

Poznaj wegańskie suplementy. Co warto stosować?

Weganizm to coraz bardziej popularny sposób na zdrowe funkcjonowanie i życie bez chorób cywilizacyjnych, w zgodzie z naturą. Charakteryzuje się niespożywaniem produktów zwierzęcych i pochodzenia odzwierzęcego. Weganie oprócz tego, że nie jedzą mięsa i ryb, nie spożywają także mleka i jego przetworów, jajek i innych produktów odzwierzęcych (np. kolagenu morskiego). Jak zapewnić sobie zdrowie, bez dostarczenia podstawowych składników pokarmowych? Czy weganizm jest bezpieczny i czy każdy może zacząć go wprowadzać w życie? Które witaminy i składniki mineralne suplementować, by zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie w diecie wegańskiej?

Dieta wegańska jest wyłącznie oparta na diecie roślinnej. Wiele roślin jest źródłem praktycznie wszystkich składników pokarmowych, witamin i minerałów. Ciecierzyca, soczewica, tofu, fasola szparagowa, bób są źródłem bardzo cennego i dobrze przyswajalnego białka. Inne warzywa: marchew, pomidory, ogórki, dynia są z kolei źródłem cennych flawonoidów, karotenoidów i polifenoli, które są między innymi  przeciwutleniaczami, dbają o komórki i tkanki naszego ciała, nie dopuszczając do ich uszkodzenia przez wolne rodniki.   Ogromne znaczenie w zdrowej diecie mają nasiona i pestki (dyni, słonecznika, nasiona chia), a także orzechy, będące cennym źródłem dobrych tłuszczy. Dieta wegańska jest dietą zdrową i także urozmaiconą, jednak  może prowadzić do niedoborów pewnych witamin czy składników mineralnych, w związku z niejedzeniem mięsa.

Jakie witaminy brać na diecie wegańskiej?

Największe zagrożenie niedoborem witamin i minerałów może wystąpić w związku z brakiem witaminy B12 (cyjanokobalaminy), jodu, nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3), oraz wapnia i witaminy D.

Witamina B12

Cyjanokobalamina (witamina B12) jest obecna praktycznie tylko w produktach pochodzenia odzwierzęcego. W diecie roślinnej występuje, ale w mniejszej ilości. Jest enzymem zawierającym kobalt. Aby zadziałała w organizmie, musi być dostarczona z pożywieniem lub lekiem w formie metylokobalaminy.

Przeciętna dieta w Europie Zachodniej dostarcza od 5 do 25 ug witaminy B12, a dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 2-3 ug. Wchłanianie witaminy zależy od czynnika wewnętrznego-czynnika Castle’a (produkowanego przez komórki okładzinowe żołądka), który tworzy kompleks w proporcji 1:1 z witaminą B12. W jelicie kompleks rozpada się i witamina B12 w obecności jonów wapnia wchłania się z jelit do krążenia wrotnego. Witamina B12 gromadzona jest w wątrobie. Dzienne zapotrzebowanie jest tak niskie, że nawet w wyniku całkowitej resekcji żołądka objawy niedoboru witaminy B12 są widoczne po 2-4 latach od operacji.

Funkcje

Bierze udział w procesie wzrostu organizmu, podziału komórek, hematopoezy i syntezy mieliny. Przyspiesza także metabolizm białek, bierze udział w syntezie puryn i pirymidyn. Uczestniczy w dojrzewaniu komórek nabłonkowych, funkcjonowaniu komórek krwiotwórczych i układu nerwowego. Niedobór tej witaminy prowadzi do niedokrwistości megaloblastycznej. zmian w nerwach obwodowych, a następnie do zmian degeneracyjnych rdzenia kręgowego.

Suplementy wegańskie z witaminą B12

  • Bicaps witamina B12 500ug, (60 kapsułek) zawiera inulinę 290 mg, składnikiem otoczki kapsułki jest pullulan.
  • Veganicity witamina B12 50 ug (90 kapsułek)
  • Witamina B12 HealthAid 1000 ug spray

Suplementy witaminy B12 powinny być stosowane podczas posiłku lub tuż po nim.

Jod

To mikroelement dość powszechnie występujący w przyrodzie, potrzebny organizmowi w procesie syntezy hormonów tarczycy (warunkuje przemianę tetrajodotyroniny FT4 do trójjodotyroniny FT3).

Funkcje i źródła pokarmowe

Hormony tarczycy biorą udział w metabolizmie, termogenezie, prawidłowym rozwoju mózgu i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Bogatym źródłem jodu w pożywieniu są ryby morskie (dorsz, halibut, łosoś, makrela, śledź), a także algi, jaj, mięso wołowe. Jod znajduje się w powietrzu i glebie, a także wodzie. W terenach nadmorskich jod dostaje się do organizmu z powietrzem i przez skórę.

U wegan istnieje zagrożenie niedoborem jodu. Jedynie algi są nieodzwierzęcym składnikiem, który go zawiera. Należy pamiętać również o soli jodowanej, której można spożywać od 2,5 do 5 g (jedna łyżeczka od herbaty). Jod natomiast nie powinien być stosowany u pacjentów z problemami hormonalnymi, chorobą nowotworową, a także w przypadku nadczynności tarczycy. Niedobór jodu może stwierdzić tylko lekarz i on zwykle zaleca odpowiednie leki, dobierając właściwą dawkę.

Preparaty

  • Bio Jod Kelp Pure Sea – od pochodzenia roślinnego, z alg uprawianych ekologicznie zawiera 200 ug jodu.
  • Now Foods ekstrakt z wodorostów morskich, zawiera 325 ug jodu
  • Silver Kelp ekologiczny ekstrakt spiruliny

Witamina D

Funkcje i źródła pokarmowe

W ostatnich latach witamina D bardzo zyskuje na znaczeniu. Oprócz działania wpływającego na przemianę tkanki kostnej, bada się jej wpływ na układ odpornościowy i sądzi się, że wykazuje działanie plejotropowe na układ krążenia. Głównymi źródłami witaminy D dla człowieka są:

  • Ergokalcyferol (witamina D2), dostarczany w diecie, pochodzący z roślinnego ergosterolu;
  • cholekacyferol (witamina D3), wytwarzany w skórze z 7-dehydrocholesterolu, pod wpływem promieniowania słonecznego.

Witamina D3 zostaje przekształcona w wątrobie o 25-hydroksywitaminy D3 (kalcyfediolu), która z kolei w nerkach ulega konwersji do m.in. 1,25 dihydroksywitaminy D3 (kalcytriolu). Wraz z wiekiem zmienia się zdolność zarówno wątroby i nerek do przemian w aktywną formę witaminy D3.

Polska leży zresztą w strefie klimatu umiarkowanego i w naszej szerokości geograficznej nasłonecznienie bywa niewystarczające do wytworzenia odpowiedniej ilości aktywnego związku witaminy D3. Zalecenia lekarskie mówią wyraźnie o stosowaniu suplementacji witaminy D u pacjentów po 65 roku życia (od 2000 do 4000 j.m.), a u pacjentów po 75 roku życia zalecają już dawkę od 4000 j.m. Osoby dorosłe powinny przyjmować witaminę d od 800 do 2000 j.m. w okresie od września do kwietnia, lub przez cały rok jeśli podaż słońca była w pozostałym okresie niewystarczająca.

Należy pamiętać, że w diecie wegańskiej najwyższa zawartość witaminy D znajduje się w pieczarkach, zielonych warzywach, roślinach strączkowych. Może to być jednak podaż niewystarczająca. Wtedy warto sięgnąć po wegański suplement witaminy D.

Preparaty

  • Vitamin D Health Labs Care (D2 i D3)
  • Vitamin D Vegetology (zawartość 2500j.m.)
  • Bicaps D3 vege

Wapń

Funkcje i źródła pokarmowe

Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jest podstawowym materiałem budulcowym kości, zębów i aktywatorem wielu reakcji zachodzących w ustroju. Ma wpływ m.in. na prawidłowe funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego i krzepnięcie krwi. W kościach znajduje się 99 % wapnia, pozostałe 1 % występuje w płynach pozakomórkowych i tkankach miękkich.

Bogatym źródłem wapnia jest mleko i nabiał. Duże jego ilości są zawarte w twarogu, serze żółtym. Weganie powinni pamiętać o spożyciu tego pierwiastka. Wiele roślinnych napojów (mlek roślinnych) jest wzbogacanych o wapń. Poza tym bogate roślinne źródło wapnia znajduje się w: białej fasoli, brokułach, kapuście pekińskiej, migdałach, suszonych figach, tofu, jarmużu. Wchłanianie wapnia z pokarmów roślinnych utrudniają szczawiany i fityniany, których ilość można zmniejszyć przez moczenie warzyw i ich blanszowanie. Ilość wchłanianego w jelitach wapnia zależy od obecności witaminy D w organizmie.

Zbyt małe spożycie wapnia grozi uwalnianiem jego rezerw z kości i może wpłynąć niekorzystnie na ich funkcjonowanie (prowadzi do osteoporozy). Zbyt duże dawki wapnia natomiast też są szkodliwe, gdyż mogą zaburzać pracę nerek, prowadzić do zwapnienia naczyń krwionośnych i do zaparć.

Zapotrzebowanie na wapń u osób dorosłych w wieku od 19 do 30 wynosi 1000 mg na dobę, u kobiet po 50 roku życia jest wyższe ze względu na przemiany hormonalne, zapoczątkowujące okres menopauzy i wynosi ok.1200 mg jonów wapnia. Taka sama norma dziennego zapotrzebowania jest dla mężczyzn po 65. roku życia.

Weganie, spożywając wymienione wyżej produkty roślinne, dostarczają wapń do swojego organizmu i często jest on lepiej przyswajalny niż ten znajdujący się w mleku czy jego przetworach. Przy zmniejszonej jego podaży w diecie, można uzupełnić jego poziom, stosując odpowiednią suplementację, przeznaczoną dla wegan.

Preparaty

  • All Nutrition Calcium D3 K2 90 kapsułek
  • Now Coral Calcium Powder 5 g produktu zawiera 1000 mg jonów wapnia

Omega-3

Funkcje i źródła pokarmowe

Kwasy omega-3 należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To tzw. dobre tłuszcze, które budują nasze błony komórkowe, biorą udział w syntezie wielu ważnych  związków i wykazują działanie przeciwnowotworowe, ponieważ są naturalnymi przeciwutleniaczami.

Do kwasów omega-3 zaliczamy:

  • kwas alfa-linolenowy-z niego powstają kwasy EPA i DHA. Wspomaga wydolność tlenową mięśni. Jego źródłem są olej lniany i rzepakowy.
  • kwas eikozapentaenowy-EPA-warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i serca. Bierze udział w wygaszaniu stanów zapalnych w organizmie. Jego źródłem są tłuste ryby – halibut, łosoś, mintaj, tilapia.
  • kwas dokozaheksaenowy – DHA- powstaje na drodze syntezy z kwasu EPA w naszym organizmie. Reguluje pracę układu nerwowego. Wspomaga proces nauki i koncentracji. Warto zapewnić jego suplementację w trakcie wytężonej nauki i przemęczenia.

Objawem niedoboru kwasów omega-3 w naszym ustroju są: skurcze mięśni, sucha, podrażniona skóra, pękające pięty, kruche włosy i paznokcie, obniżona odporność, problemy z pamięcią i koncentracją.

Bogatym źródłem kwasów omega-3 są ryby morskie, owoce morza, olej arachidowy, lniany, migdały i orzechy (włoskie, laskowe, brazylijskie). Jeśli osoba na diecie wegańskiej nie jest w stanie zapewnić właściwej podaży tych związków w diecie, warto, aby rozważyła ich suplementację. Weganie wraz z pożywieniem roślinnym dostarczają przede wszystkim kwasu alfa-linolenowego. Dla nich pomocne mogą okazać się wegańskie suplementy kwasów omega-3.

Preparaty

  • Omega Me Vege Health Labs
  • Noyo Mega omega-3 plus witaminy A, D, E, K

Podsumowanie

Dieta wegańska jest w stanie zapewnić organizmowi zdrowie i dobrą kondycję. Dieta roślinna jest zdrowa, smaczna i przede wszystkim stanowi alternatywę dla osób niespożywających produktów odzwierzęcych. Niekiedy jednak, z uwagi na indywidualne predyspozycje dietetyczne czy stan zdrowotny  nie jest w stanie zapewnić optymalnej podaży składników odżywczych w tym witamin i minerałów. Z pomocą przychodzą wówczas farmaceuci, którzy doradzą odpowiedni rodzaj suplementacji, przeznaczonej dla wegan.

Omawiane produkty
Brak przypisanych produktów.
Omawiane schorzenia
Niedobór jodu to jeden z czynników mających wpływ na stan zdrowia pacjenta. Głównym objawem niedoboru jodu jest powiększenie tarczycy, tzw. wole endemiczne. Zaburzone są procesy wytwarzania hormonów t…
Niedobór wapnia nazywany jest również hipokalcemią. Hipokalcemia oznacza zbyt małe (poniżej prawidłowego zakresu) stężenie wapnia we krwi, poniżej 2,25 mmol/l (9 mg/dl). Objawia się mrowieniem wokół u…
Niedobór witaminy D jest to stan odżywienia spowodowany niedoborem witaminy D w diecie, niedostateczną produkcją witaminy D w skórze, niedostatecznym wchłanianiem witaminy D z diety lub nieprawidłową …
Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 to jedna z niedokrwistości niedoborowych. Charakteryzuje się zwiększonym rozmiarem krwinek czerwonych (makrocytoza) spowodowane przez zaburzoną syntezę DNA. Prz…
Omawiane substancje
Jod jest powszechnie stosowany jako środek antyseptyczny w przypadku drobnych skaleczeń i otarć, zapobiegając infekcjom, które mogą wynikać z zanieczyszczonych ran. Działa on poprzez zabijanie bakteri…
Kwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj wielonienasyconych tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W ich skład wchodzą: kwas linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i …
Wapń w postaci węglanu wapnia jest stosowany jako suplement lub lek, gdy nie ma wystarczającej ilości wapnia w organizmie. Suplementacja może być konieczna w przypadku leczenia lub zapobiegania takim …
Witamina B12 jest ważna dla wzrostu, reprodukcji komórek, tworzenia krwi oraz syntezy białek i tkanek. Witamina B12 jest stosowana w leczeniu niedoboru witaminy B12 u osób z niedokrwistością złośliwą…
Witamina D nie jest jedną substancją, ale  składa się na nią pięć różnych, z których dwie zostały uznane za najważniejsze dla człowieka. Są to: Witamina D2 (ergokalcyferol) Witamina D3 (cholek…
Podsumowanie
SubstancjeJod,
Kwasy omega-3,
Wapń,
Witamina B12,
Witamina D
SchorzeniaNiedobór jodu,
Niedobór wapnia,
Niedobór witaminy D,
Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12
KategoriaJod,
Wapń,
Witamina B,
Witamina D,
Witaminy i minerały
TematySuplement diety,
Weganizm
AutorJulita Pabiniak-Gorący
Ostatnia aktualizacja2 miesiące temu
Data publikacji21.08.2023