Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest kwasem tłuszczowym omega-3, który występuje w rybach zimnowodnych, w tym makreli, śledziu, tuńczyku, halibucie, łososiu, wątrobie dorsza, tranie wielorybim. Jest on również dostępny w suplementach oleju rybiego. Jego obecność w diecie wywiera korzystny wpływ na organizm. DHA może zmniejszać ryzyko chorób serca i układu krążenia poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi. Ludzie powszechnie stosują go w przypadku wysokiego poziomu cholesterolu lub innych tłuszczów we krwi. Istnieje zainteresowanie stosowaniem DHA do wielu innych celów, ale nie ma wystarczająco wiarygodnych informacji, aby stwierdzić, czy może to być pomocne.
Kwas dokozaheksaenowy jest prawdopodobnie bezpieczny dla większości ludzi. Większość skutków ubocznych jest łagodna i dotyczy problemów z żołądkiem i jelitami. DHA jest powszechnie stosowany w czasie ciąży i jest składnikiem niektórych witamin prenatalnych.