Witaminy są potrzebne tylko w niewielkich ilościach i zazwyczaj są dostępne w żywności, którą spożywasz. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Znajduje się ona w różnych produktach spożywczych, w tym w zielonych warzywach liściastych, mięsie i produktach mlecznych. Jeśli spożywasz zrównoważoną dietę zawierającą te pokarmy, powinieneś otrzymywać całą potrzebną dawkę. Niewielka ilość witaminy K jest tracona z żywności podczas zwykłego gotowania.
Jeśli pacjent przyjmuje leki przeciwzakrzepowe (rozrzedzające krew), ilość witaminy K w diecie może wpływać na skuteczność działania tych leków. Lekarz lub pracownik służby zdrowia może zalecić zmiany w diecie, aby pomóc tym lekom działać lepiej. Brak witaminy K jest rzadki, ale może prowadzić do problemów z krzepnięciem krwi i zwiększonego krwawienia. Lekarz może to leczyć przepisując pacjentowi witaminę K. Jest ona rutynowo podawana noworodkom, aby zapobiec problemom z krwawieniem.
Wraz z efektami pożądanymi, lek może powodować pewne działania niepożądane. Chociaż nie wszystkie z tych skutków ubocznych mogą wystąpić, jeśli wystąpią, mogą wymagać pomocy medycznej.
Należy skontaktować się z lekarzem tak szybko, jak to możliwe, jeśli wystąpi którykolwiek z poniższych efektów ubocznych:
zmniejszony apetyt;
zmniejszenie ruchliwości lub aktywności;
trudności w oddychaniu;
powiększona wątroba;
ogólny obrzęk ciała;
drażliwość;
sztywność mięśni;
bladość;
żółte oczy lub skóra.