Początkowym objawem, który początkowo można bagatelizować jest wysuszenie oraz zaczerwienienie okolic kącików ust. Ciągłe podrażnianie tej okolicy np. podczas jedzenia, czy mówienia przyczynia się do rozwoju nadżerki w tej okolicy- mają one charakter bolących zmian, często pękają oraz krwawią. Dodatkowe objawy towarzyszące to świąd oraz pieczenie. Zajady mogą utrzymywać się nawet kilka tygodni.
Bezpośrednią przyczyną rozwoju zajadów są zakażenia bakteryjne oraz grzybicze, są na nie podatne szczególnie osoby noszące aparaty ortodontyczne, czy protezy , ponieważ dochodzi wtedy do częstego podrażniania ust, są one nadmiernie przesuszone. Zajadom sprzyja także częste oblizywanie ust oraz suchość jamy ustnej. Niektóre choroby mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka powstania zajadów np. cukrzyca, alergie, awitaminozy czy niedokrwistość.
Rozpoznanie zajadów jest bardzo łatwe, diagnoza może być postawiona przez samego pacjenta, jednak w przypadku wątpliwości można skonsultować problem z farmaceutą lub lekarzem. Zmiana i miejsce jej występowania jest dość charakterystyczna, co znacznie ułatwia jej diagnostykę.
W celu zapobiegnięcia powstaniu zajadów warto ograniczyć czynniki zwiększające ryzyko ich powstania np. oblizywanie i mechaniczne drażnienie ust. Należy dbać o odpowiednie nawilżenie i natłuszczenie ust, zabezpieczać je przed nieprzyjemnymi czynnikami środowiska np. wiatrem lub mrozem, aby zapobiec nadmiernemu wysuszeniu. Ważna jest także zbilansowana dieta, aby nie doprowadzić do niedoborów witamin.
Jest wiele skutecznych metod leczenia zajadów, zarówno tych farmakologicznych, jak i domowych. Bardzo ważne jest działanie przeciwbakteryjne lub przeciwgrzybicze, aby wyeliminować bezpośrednią przyczynę powstania tych zmian- polecane są maści lub kremy o takim spektrum działania. W przypadku niedoboru witamin należy rozpocząć przyjmowanie preparatów uzupełniających te niedobory. Warto zadbać także o nawilżenie i natłuszczenie tych okolic.
Koniec.
No more pages to load