Bolesne i nieestetyczne pęknięcia tworzą się na granicy obu powierzchni, a więc tam, gdzie wargi stykają się ze skórą. Zmiany występują po jednej stronie lub symetrycznie. Popękane kąciki ust są tylko jednym z objawów choroby. Pozostałe, to:
-głębokie nadżerki w miejscu infekcji;
-rumień, zaczerwienienie;
-łuszczenie się skóry;
-ból, pieczenie;
-możliwe krwawienie.
Wśród przyczyn pękających kącików ust wyróżniamy:
-zakażenie o etiologii grzybiczej bądź bakteryjnej – są na nie podatne szczególne dzieci, które mają tendencję do wkładania przedmiotów do ust, korzystania ze smoczka oraz ślinienia się (wilgotne środowisko sprzyja rozwojowi drobnoustrojów), ale także osoby z niedoborami odporności, cukrzycą, osoby stosujące przez dłuższy czas antybiotyk; należy pamiętać, że na infekcje drożdżakowe kącików ust są podatne osoby spożywające dużą ilość węglowodanów (cukry stanowią dobrą pożywkę dla grzybów), a także osoby, które nie przestrzegają zasad prawidłowej higieny jamy ustnej, mają próchnicę zębów, wady zgryzu;
-niedobór witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo, cynk;
spożywanie zbyt dużej ilości kawy i alkoholu, co sprzyja wypłukiwaniu minerałów i witamin;
-przesuszenie, narażenie na niekorzystne czynniki pogodowe (np. mróz) – dlatego na pękające kąciki ust często uskarżają się osoby, które nie mają w zwyczaju natłuszczania ust pomadkami ochronnymi, zwłaszcza zimą;
-podrażnienia mechaniczne kącików ust (np. przez aparat ortodontyczny, protezę);
-alergię kontaktową (np. na metale, z których wykonane są sztućce).
Pękające kąciki ust to częsty objaw niedoboru witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (ryboflawiny) oraz nieprawidłowego poziomu żelaza (głównie niedokrwistość) i cynku. Przyczyną niedoboru witamin może być zatem nieprawidłowa dieta.
Profilaktyka pękania kącików ust nie jest trudna. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, aby zapomnieć o nieestetycznych zajadach. Aby zapobiegać pękaniu ust, należy:
-dbać o odpowiednią higienę jamy ustnej, szybko leczyć próchnicę zębów, regularnie wymieniać szczoteczkę do zębów;
-dbać o odpowiednie nawilżenie i natłuszczenie ust oraz o ochronę przed niekorzystnymi czynnikami pogodowymi – dobrym zwyczajem, szczególnie zimą, jest stosowanie pomadek ochronnych lub kremu nawilżającego; optymalne nawilżenie i odbudowę warstwy lipidowej naskórka zapewni serum do ust o działaniu regeneracyjnym;
-dbać o odpowiednią dietę – urozmaiconą, bogatą w witaminy (zwłaszcza z grupy B) i minerały, z ograniczeniem spożycia słodyczy i słodkich napojów, a także kawy i alkoholu;
-unikać podrażniania mechanicznego kącików ust;
-unikać częstego oblizywania warg;
-unikać przemęczenia, stresu, zbyt obciążającego trybu życia.
Pękające kąciki ust goją się samoistnie, jednak istnieje szereg sposobów, dzięki którym możemy przyspieszyć leczenie zajadów. Należą do nich:
-stosowanie maści witaminowych, np. z witaminą B2, A, E oraz cynkowych o działaniu złuszczającym;
-stosowane maści pantenolowej;
-stosowanie maści na zajady z wyciągami roślinnymi, np. z kasztanowca, popłochu pospolitego (Onopordum acanthium), wąkroty azjatyckiej;
-natłuszczanie ust, np. za pomocą maści tranowej;
-stosowanie ochronnych i łagodzących okładów, np. z aloesu (liść aloesu należy przełamać na pół, tak aby usta miały styczność z sokiem z aloesu), miodu, ogórka, wazeliny lub gotowych pomadek ochronnych albo kremów nawilżających;
-stosowanie preparatów z kwasem mlekowym;
-stosowanie miejscowo preparatów przeciwgrzybiczych (np. klotrimazolu) i przeciwzapalnych;
-nakładanie na problematyczne miejsca rozgniecionych drożdży będących źródłem witamin z grupy B;
-nakładanie na kąciki ust maści wykonanej z kwasu acetylosalicylowego (tabletkę kwasu acetylosalicylowego należy rozkruszyć i rozpuścić w niewielkiej ilości wody);
-stosowanie kremów o działaniu odżywczym, nawilżającym i regenerującym.
Koniec.
No more pages to load