leki-orange

Jakie maści warto stosować na zajady w ciąży?

Co stosować na zajady w ciąży?

Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety. Czas, w którym przyszła mama wyjątkowo zwraca uwagę na wszelkie symptomy i niepokojące objawy. To szczególny czas dbania o zdrowie mamy i nienarodzonego dziecka. Jednym ze stanów, które mogą zaniepokoić i dawać nieprzyjemne objawy są zajady u kobiet w ciąży.

Jakie są przyczyny zajadów?

Najczęściej powstawanie zajadów, a więc pęknięć i bolesnych zmian w kącikach ust jest związane z infekcją bakteryjną (paciorkowcową lub gronkowcową) bądź grzybiczą (wywołaną przez drożdżaki). Zajady atakują organizm osłabiony, z obniżoną aktywnością immunologiczną, a do takich stanów zaliczamy ciążę, szczególnie w pierwszym trymestrze. Oprócz osłabionej odporności za powstawanie zajadów mogą odpowiadać także nadmierna suchość jamy ustnej, nadmierne ślinienie się i oblizywanie ust, a także cukrzyca. Nosiciele wirusa HIV oraz alergicy — uczuleni na nikiel częściej mają zajady niż osoby zdrowe.  Niektóre leki mogą sprzyjać powstawaniu tego nieprzyjemnego objawu. Często pacjenci cierpiący na trądzik, leczeni izotretynoiną, podawaną doustnie, mogą cierpieć z powodu zajadów. Lek bowiem powoduje znaczne wysuszenie skóry i błon śluzowych, co może sprzyjać pęknięciom skóry i tworzeniu się nadżerek. Refluks żołądkowo — przełykowy czy niedoczynność tarczycy również mogą sprzyjać tworzeniu się zajadów.

Często z występowaniem zajadów związany jest także niedobór żelaza, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B. U kobiet w ciąży znacznie wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, jest potrzebne do tworzenia komórek krwi. Gdy dostarczamy go do organizmu zbyt mało, można spodziewać się anemii u kobiety ciężarnej, co z kolei sprzyja tworzeniu się nadżerek w kącikach ust, czyli zajadów.

Jak leczyć zajady w ciąży?

W niektórych sytuacjach, gdy pojawiają się zajady,  wskazana jest konsultacja lekarska. Podczas ciąży dochodzi do niedoborów żelaza i kwasu foliowego. Organizm matki zużywa składniki i pierwiastki do budowy nowego organizmu, wzrasta objętość płynów krążących i może to sprzyjać niedokrwistości. A to z kolei sprzyja tworzeniu się zajadów. Bolesne, piekące pęknięcia w kącikach ust mogą się powiększać i prowadzić do odczuwania dużego dyskomfortu podczas spożywania posiłków czy szerokiego otwierania ust. Najszybszą ulgę w bólu przyniosą łagodzące maści i kremy, które uelastyczniają i nawilżą skórę.

Dobrze sprawdzą się produkty zawierające witaminę A i E, dekspantenol, alantoinę oraz masło shea. Dobrą propozycją jest maść majerankowa i propolisowa, które mają właściwości antybakteryjne i gojące.

Maść na zajady w ciąży.

Maści na zajady z chlorchinaldolem

Oprócz maści ułatwiających gojenie i wspomagających regenerację pękniętej skóry, na zajady sprawdzą się maści zawierające chlorchinaldol. Jest to lek dostępny na receptę. Występuje także w formie maści z dodatkiem hydrokortyzonu. Stosuje się go w zapaleniach powierzchownych skóry, z występowaniem ropni, a także w owrzodzeniach.  Należy jednak pamiętać, aby nie stosować go w I trymestrze ciąży.  Stosowanie tej maści pod opatrunek okluzyjny też nie jest zalecane. Może dojść bowiem do zwiększonego wchłaniania substancji czynnych i wywołania efektu ogólnoustrojowego.

Jego stosowanie wiązać się może z działaniami niepożądanymi:

  • podrażnienie skóry
  • reakcje alergiczne
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe
  • uszkodzenie nerwu wzrokowego

Ostatnie dwa efekty uboczne dotyczą sytuacji gdy lek wchłania się do krążenia ogólnego, co jest możliwe przy częstym stosowaniu dużych dawek leku na skórę i przy znacznym uszkodzeniu jej powierzchni.

Inne maści na zajady w ciąży

Dużą ulgę w bólu i szybsze gojenie zajadów zapewni maść z tlenkiem cynku, o właściwościach przeciwzapalnych i wysuszających. Dodatkiem może być także wyciąg z szałwii, wprowadzony do maści w formie ekstraktu. Szałwia ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a także wysuszające.  Podobne działanie wykazuje propolis, czyli kit pszczeli o działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym, a także gojącym. Należy jednak pamiętać, że na miód i propolis mogą zdarzyć się uczulenia i podrażnienia skóry. Przy nasileniu pieczenia i zaognieniu skóry, taką kurację należy przerwać i zasięgnąć porady lekarza.  Podczas stosowania maści gojących i przeciwzapalnym należy pamiętać o regularnym nawilżaniu i regenerowaniu warg i kącików ust pomadkami czy balsamami natłuszczającymi.

Dobrymi pomadkami są: Carmex, regenerum, Blistex, La Roche Cicaplast Levres balsam do ust.

Co suplementować, by szybciej pozbyć się zajadów?

Gdy zajady pojawiają się ponownie, albo długo się goją (powyżej 2-3 tygodni) można pomyśleć o zdrowej diecie oraz o suplementacji witamin i minerałów. Najczęstszą przyczyną zajadów u kobiet ciężarnych jest niedobór witamin z grupy B (głównie B2 oraz żelaza). Zgodnie z rekomendacją Polskiego Towarzystwa Ginekologii i Położnictwa, preparaty dla ciężarnych powinny zawierać m.in. żelazo oraz witaminę D. Przykładowe preparaty to: MamaDHA, Pueria UNO, Pregna Plus.

Warto wprowadzić do diety przyszłej mamy źródła żelaza i witaminy B2. Żelazo będzie obecne w czerwonym mięsie, jajach, wątróbce oraz w zielonych warzywach: szpinaku, jarmużu, fasoli, kapuście. Buraki i ćwikła też są cennym źródłem żelaza. Wysoką zawartość witamin z grupy B znajdziemy w; drożdżach, jajach, rybach, pełnoziarnistych kaszach, brązowym ryżu, chlebie razowym.

Preparaty żelaza: Actiferol, Ascofer, Floradix (płyn zawierający żelazo, witaminy z gr B pochodzenia roślinnego)

Preparaty z witaminą B2: Vitaminum B complex, Max Vita B complex

Podsumowanie

Sposobów walki z zajadami jest wiele i są one skuteczne. W wyborze odpowiedniego specyfiku możemy zdać się na farmaceutę, który dobierze odpowiedni preparat. Istotne jest, aby wszelkie niepokojące objawy i pojawiające się nawroty zajadów skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. Zdarza się, że mogą być symptomem poważnej choroby, którą należy zdiagnozować i leczyć.

Omawiane produkty
Omawiane schorzenia
Zajady to nadżerki, nazywane również zapaleniem kątów ust lub kątowym zapaleniem warg. Jest to schorzenie dotyczące błon śluzowych jamy ustnej. Do ich powstawania przyczyniają się przede wszystkim bak…
Omawiane substancje
Alantoina to pochodna kwasu moczowego, która wykazuję działanie nawilżające. Alantoina jest składnikiem kremów, maści, balsamów, emulsji, a także toników. Jest stosowana w leczeniu lub zapobieganiu su…
Chlorochinaldol jest chlorowcopochodną 8-hydroksychinoliny o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwpierwotniakowym. Stosowany jest miejscowo w zakażeniach bakteryjnych jamy ustnej i…
Dekspantenol jest alkoholowym analogiem kwasu pantotenowego; należy do grupy wit. B. Wpływa on na regenerację nabłonków, wzrost włosów i paznokci oraz przyspiesza proces gojenia ran. Lek ten jest sto…
Masło karité jest źródłem witamin A, E, F, chroni skórę przed działaniem promieniowania UV, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Masło shea dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na…
Propolis jest żywicopodobnym materiałem wytwarzanym przez pszczoły z pączków topoli i drzew szyszkowych. Pomaga on w zwalczaniu bakterii, wirusów i grzybów. Ludzie powszechnie używają go na cukrzycę, …
Tlenek cynku jest składnikiem mineralnym różnych preparatów farmakologicznych stosowanych w leczeniu pieluszkowego zapalenia skóry i innych chorób skóry, w celu ochrony naskórka i zapobiegania oparzen…
Witamina A (retinol, palmitynian retinylu) znajduje się w żywności, takiej jak mleko, ser, jaja, masło, wzbogacona margaryna, mięso, wątroba, tłuste ryby morskie, ziarna, oleje, marchew, kabaczek, cie…
Witamina E (tokoferol, octan tokoferylu) stosowana jest w leczeniu i zapobieganiu niedoborów witaminy E. Związek ten ma przede wszystkim właściwości przeciwutleniające. Lek jest powszechnie stosowany …