leki-orange

Czy nasza dieta wpływa na ataki migrenowe?

Wpływ żywienia na występowanie napadów migrenowych

Migrena jest chorobą, która znacznie zmniejsza komfort codziennego funkcjonowania. Można ją leczyć farmakologicznie, ale najważniejsza powinna być zmiana stylu życia. Olbrzymi wpływ ma rodzaj spożywanego przez nas jedzenia. Niektóre produkty mogą zwiększyć częstość występowania bólu głowy, a inne mogą zapobiec atakom.

Czym jest migrena?

Migrenowy ból głowy charakteryzuje się pulsowaniem, uczuciem tętnienia za okiem, lub w okolicy czoła i skroni. Może występować z aurą, wtedy oprócz bólu głowy może się objawiać światłowstrętem, nudnościami czy fonofobią. Napady mogą trwać nawet do 72 h. Schorzenie to częściej dotyka kobiet niż mężczyzn. Szacuje się, że na całym świecie choruje 15% społeczeństwa. Nie ma niestety leku, który wyleczy całkowicie migrenę. Dzisiejsza wiedza pozwala jedynie na leczenie objawowe oraz profilaktyczne zmniejszające częstotliwość napadów, więc to, co może zrobić pacjent to modyfikacja stylu życia, przede wszystkim z naciskiem na dietę [1].

Produkty zalecane dla osób cierpiących na migrenę

Niektóre produkty spożywcze mogą przyczynić się do złagodzenia przebiegu choroby. Szczególnie polecane jest, aby dieta osób chorych na migrenę obfitowała w:

  • twarogi, sery białe, mleko, ser wiejski
  • płatki owsiane i kukurydziane
  • świeże mięso
  • świeże ryby
  • produkty zbożowe (makarony, kasze, ryż, pieczywo razowe)
  • świeże warzywa
  • nasiona roślin strączkowych
  • soki owocowe i warzywne
  • woda
  • słabą herbatę

Niezwykle istotne jest także, aby jeść regularne posiłki. Każdego rodzaju głodówka i dieta o bardzo niskiej kaloryczności może sprzyjać nasilaniu się dolegliwości [2,3].

Produkty niewskazane u osób z migreną

Część pożywienia może przyczyniać się do powstawania napadów bólu. W związku z tym zaleca się zachować szczególną ostrożność przy uwzględnieniu podanych produktów w diecie:

  • awokado,
  • kiszona kapusta, wszelkiego rodzaju pikle,
  • kawior,
  • anchois,
  • sosy i zupy w proszku,
  • suszone owoce,
  • ryby wędzone i marynowane,
  • sery pleśniowe, dojrzewające, jogurty,
  • wyroby wędliniarskie,
  • czekolada, kakao,
  • aspartam (uwaga na produkty “light”),
  • półprodukty,
  • produkty sojowe,
  • czerwone wino,
  • kawa,
  • napoje energetyzujące.

Produkty słone takie jak wędliny, posiłki typu fast food obfitują w chlorek sodu, który zwiększa ryzyko występowania migreny poprzez podnoszenie ciśnienia tętniczego krwi. Substancją podnoszącą ciśnienie jest prostaglandyna, która powstaje w wyniku występowania reakcji zapalnej. Posiłki bogate w tłuszcze stymulują produkcję prostaglandyn [2].

Modyfikacja stylu życia

Niezwykle istotne jest dopasowanie codziennych nawyków, aby zminimalizować występowanie ataków. Poniżej najważniejsze wskazówki dla chorych na migrenę:

  • Pij dużo wody, ponieważ odpowiednie nawodnienie jest kluczowe w zapobieganiu napadom. Dzienne zapotrzebowanie to 1,5-2L wody.
  • Prowadź regularny tryb życia, ponieważ stres zwiększa poziom kortyzolu, co przyczynia się do zaostrzenia choroby. W związku z tym spróbuj zaplanować swoje zajęcia w ciągu dnia i wykształcić codzienną rutynę. Stabilizacja zmniejsza występowanie stresu.
  • Uprawiaj sport, ze względu na to, że regularna aktywność fizyczna ogranicza występowanie napadów migrenowych.
  • Ogranicz czas spędzany przed telewizorem i ekranem telefonu.
  • Unikaj używek, ze względu na zwiększanie częstotliwości napadów migrenowych.
  • Prowadź kalendarz, ponieważ najważniejsze jest poznanie własnego ciała. Na początku choroby należy prowadzić notatki, w następstwie jakich okoliczności dochodzi do napadów bólu, ponieważ dzięki temu można przewidzieć występowanie ataków lub wyeliminować czynniki je powodujące [2,3]. Zobacz także https://leki.pl/poradnik/czy-suplementacja-moze-zapobiec-napadom-migreny/

 

Omawiane produkty
Brak przypisanych produktów.
Omawiane schorzenia
Migrena to choroba neuronalna charakteryzująca się silnym, nawracającym, naczyniowym bólem głowy, zwykle po jednej stronie głowy, któremu często towarzyszą inne objawy. Dwa główne podtypy migreny to m…
Omawiane substancje
Podsumowanie
SchorzeniaMigrena
KategoriaBól,
Migrena
TematyAktywność fizyczna,
Dieta
AutorMartyna Piotrowska
Ostatnia aktualizacja11 miesięcy temu
Data publikacji01.04.2022
Bibliografia3 źródła