Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, powszechnie występującym w czerwonym mięsie, drobiu i rybach. Jest on niezbędny w niewielkich ilościach dla zdrowia człowieka, jego wzrostu i poczucia smaku.
Cynk znajduje się w całym organizmie. Organizm nie magazynuje nadmiaru cynku, dlatego musi być on pozyskiwany z diety. Jest on potrzebny dla funkcji immunologicznych, gojenia się ran, krzepnięcia krwi, funkcji tarczycy i wielu innych. Odgrywa również kluczową rolę w utrzymaniu wzroku i może mieć wpływ na wirusy.
Ludzie powszechnie stosują cynk w przypadku niedoboru tego pierwiastka, biegunki i choroby Wilsona. Cynk jest również stosowany w leczeniu trądziku, cukrzycy, anoreksji, oparzeń i wielu innych. Istnieją pewne dowody naukowe na poparcie jego stosowania w niektórych z tych schorzeń.
Nie ma natomiast dobrych dowodów na poparcie stosowania cynku w przypadku COVID-19.