Möller’s, to seria produktów zawierających tran. Szczególnie ważny składnik nie tylko w okresie jesienno-zimowym.

Tran to ciekły tłuszcz pozyskiwany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Jego skład jest zróżnicowany i zawiera różnorodne kwasy tłuszczowe, głównie nienasycone, w tym znaczne ilości glicerydów EPA, DPA i DHA. W jego skład wchodzą również witaminy A i D. Preparaty z tranem są często wzbogacone w witaminę E.

Składniki produktów Möller’s

Korzyści dla organizmu jakie przynoszą poszczególne składniki tranu serii Möller’s:

REKLAMA
REKLAMA

Kwasy tłuszczowe omega-3 :

  • EPA kwas eikozapentaenowy<span style=”font-weight: 400;”> – wpływa głównie na układ sercowo-naczyniowy, rozszerzając naczynia krwionośne, szczególnie wieńcowe. Powoduje to między innymi spadek ciśnienia krwi. Ma również działanie antyagregacyjnie.
  • DHA kwas dokozaheksaenowy – występuje w błonach komórkowych całego organizmu i jest głównym budulcem błon ośrodkowego układu nerwowego (kora mózgowa) oraz czopków i pręcików siatkówki oka. Stymuluje wzrost komórek nerwowych i umożliwia prawidłowe widzenie barw i widzenie w nocy. Bierze również udział w przeciwdziałaniu procesom zapalnym. Jego właściwy poziom jest bardzo ważny u kobiet w ciąży. Umożliwia prawidłowy rozwój układu nerwowego u płodu. Przechodzi on również do mleka matki, wpływając pozytywnie na prawidłowy rozwój dziecka. Zmniejsza również możliwość wystąpienia alergii i atopowych zmian skórnych u dzieci.

Źródłem tych kwasów są ryby takie jak: łosoś, makrela, pstrąg, śledź, tuńczyk i in. Można je znaleźć również w owocach morza takich jak: ostrygi, krewetki i  kraby oraz w glonach. [1]

Witaminy:

  • Witamina A – jest niezbędna m. in. w procesach prawidłowego widzenia oraz w  prawidłowym wzroście i funkcjonowaniu nabłonków wielu układów np. układu oddechowego, pokarmowego, skóry i in. Jej właściwy poziom jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania hormonów np. tarczycy i hormonów płciowych oraz układu odpornościowego. Jest też silnym antyoksydantem.
  • witamina E – warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu płciowego i krwionośnego, stabilizuje ona również błony komórkowe. Jest antyoksydantem, czyli eliminuje wolne rodniki również z układu odpornościowego, co wpływa na jego prawidłowe funkcjonowanie
  •  witamina D3 – jest witaminą biorącą udział głównie w zapewnieniu prawidłowego wzrostu kości oraz utrzymywaniu na właściwym poziomie gospodarki wapniowo – fosforanowej. Wpływa pośrednio na pracę serca i przewodnictwo nerwowe. Warunkuj prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zwiększa też wchłanianie luteiny i zeaksantyny [2,5,6]
  • witamina K – jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi [2] oraz w prawidłowym wchłanianiu witaminy D.

Olej z alg

  • zawiera kwasy omega-3. [1]

Bakopa drobnolistna

Roślina bogata w triterpenoidy, które działają  osłonowo na komórki nerwowe. Przyczynia się w ten sposób do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz do poprawy pamięci. [4]

Kwas pantotenowy

Jest niezbędny do utrzymania prawidłowej funkcji układu odpornościowego. [5]

Jod

Wpływa głównie na prawidłowe funkcjonowanie hormonów tarczycy. Te natomiast  regulują wiele funkcji i wpływają na rozwój całego organizmu.

Cynk

Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wpływając bezpośrednio na produkcję i funkcjonowanie leukocytów. Bierze też udział w prawidłowym funkcjonowaniu wielu enzymów. [5]

Luteina i zeaksantyna

Wpływają na narząd wzroku. Poprawiają ostrość widzenia i rozpoznawanie kolorów. Chronią struktury oka przed niebezpiecznym działaniem promieniowania UV, są też antyoksydantami. Prawidłowe stężenie w organizmie zapobiega chorobom takim jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. [6]

Kwas α-linolenowy

Kwas alfa-linolenowy i jego pochodne są składnikami trójglicerydów, estrów cholesterolu oraz fosfolipidów. Są one składnikami błon komórkowych w organizmie człowieka. Odpowiedni jego poziom, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Wymienione składniki preparatów serii Möller’s, spełniają jeszcze wiele innych ważnych funkcji w organizmie człowieka. 

Produkty serii Möller’s przeznaczone są dla dzieci i dorosłych. W aptekach można je znaleźć w postaci kapsułek i płynu oraz żelek dla dzieci. Producent oprócz składu, podaje również zapotrzebowanie na poszczególne składniki. Głównymi składnikami są kwasy omega – 3 i witamina D3.

Rodzaje preparatów

  • Möller’s Tran Norweski o smaku cytrynowym, jabłkowym, owocowym lub naturalnym, ma postać płynu (butelka 250 ml).
  • Möller’s Mój Pierwszy Tran Norweski przeznaczony jest dla niemowląt do 12. miesiąca życia, dlatego ma również postać płynu.
  • Möller’s Omega-3 – to przeznaczone dla dzieci żelki w postaci rybek o smaku owocowym, pomarańczowo-cytrynowym lub jabłkowym. 
  • Moller’s Gold – w postaci płynu jest przeznaczony dla osób dorosłych, ponieważ ma dużą dawkę witaminy D3, oraz witaminę A i E.
  • Möller’s Algi — to kapsułki przeznaczone dla wegan i wegetarian, ponieważ zawarte w preparacie kwasy omega-3 i witamina D3 oraz otoczka kapsułki pozyskiwane są z alg.
  • Möller’s Forte — kapsułki, które oprócz podstawowego składu mają dodatek witaminy E.
  • Möller’s Complex – kapsułki z dodatkiem witaminy K, przeznaczone dla osób dorosłych, które chcą stosować suplement 1 raz dziennie.
  • Moller’s Brain Comlex – kapsułki przeznaczone dla osób, które chcą poprawić pracę mózgu. W związku z tym odstawowy skład wzbogacony został o wyciąg z bakopy drobnolistnej oraz kwas pantotenowy i jod.
  • Moller`s Eye Complex – kapsułki przeznaczone dla osób chcących zadbać o wzrok, dlatego do podstawowego składu dodano luteinę i  zeaksantynę oraz cynk.
  • Moller`s Serce – dodatkowym składnikiem jest kwas α-linolenowy i witamina E.