Podbiał zwyczajny to roślina, której liść, kwiat i korzeń są wykorzystywane do produkcji leków. Substancje chemiczne zawarte w podbiale zwyczajnym mogą zwalczać ból, obrzęk (stan zapalny) i świszczący oddech. Pomimo poważnych obaw dotyczących bezpieczeństwa stosowania, podbiał jest używany w astmie, kaszlu, bólu gardła, obrzękach dróg oddechowych i innych schorzeniach, ale nie ma dobrych dowodów naukowych na poparcie tych zastosowań.
Działanie podbiału jest uważane za przeciwieństwo działania wykrztuśnego (środka, który pomaga w wydalaniu gęstego, produktywnego śluzu). Podbiał jest raczej rozluźniającym środkiem wykrztuśnym, który działa uspokajająco i rozkurczowo, co jest korzystne w przypadku kaszlu spastycznego i drażliwego, zarówno ostrego, jak i przewlekłego.
Podbiał zwyczajny może wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych na rośliny z rodziny Asteraceae/Compositae. Do członków tej rodziny należą ambrozja, chryzantemy, nagietki, stokrotki i wiele innych.
Istnieje obawa, że podbiał przyjmowany w dużych ilościach może kolidować z leczeniem schorzeń, takich jak: wysokie ciśnienie krwi lub choroby serca.
Podbiał zwyczajny zawiera związki chemiczne, które mogą być hepatotoksyczne, dlatego nie zaleca się stosowanie takich preparatów, jeśli pacjent ma choroby wątroby.