Cynara scolymus L. – Karczoch zwyczajny
Surowiec zielarski:
Cynarae folium
Skład chemiczny:
– kwasy fenolowe (do 2%) i ich estry: kwas chlorogenowy, 1,3-dikawoilochinowy (prekursor cynaryny), jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy, fumarowy
– flawonoidy: cynarozyd, skolimozyd
– laktony seskwiterpenowe: cynaropikryna, grosheimina
– triterpeny: taraksasterol, pseudotaraksasterol
– związki mineralne
Działanie:
Za główne działanie karczocha uznaje się pobudzanie produkcji oraz wydzielania żółci. Ponadto surowic obniża poziom cholesterolu oraz triglicerydów we krwi, a także działa antyoksydacyjnie.
Zastosowanie:
Ze względu na korzystne działanie na wątrobę, surowiec stosuje się w jej osłabionym działaniu, niewydolności. Dodatkowo polecana jest w zaburzeniach trawienia oraz przy podwyższonym poziomie cholesterolu.
Dawkowanie:
W leczeniu zgagi 320-640 mg ekstraktu z liści karczocha trzy razy dziennie, w obniżaniu wysokiego poziomu cholesterolu: 1800-1920 mg ekstraktu z karczocha dziennie podzielone na 2-3 dawki.
Najważniejsze interakcje z lekami:
Brak udokumentowanych.
Działanie niepożądane:
Brak udokumentowanych. Może się zdarzyć nieznaczna biegunka ze skurczem brzucha, dolegliwości nadbrzusza.
Przeciwwskazania:
– nadwrażliwość na substancje lub rośliny z rodziny Asteraceae
– niedrożność przewodów żółciowych
– kamica żółciowa
Źródła:
Barnes J., Anderson L.A., Philipson J.D.: Herbal Medicines, 3rd Edition. The Pharmaceutical Press. 2007, 67-71.
Motławska I., Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. 2008, 86-87.
European Medicines Agency, Community herbal monograph on Cynara scolymus L., folium, EMA/HMPC/150218/2009,(13.09.2011).