👋 Witaj, uruchomiliśmy nową wersję strony z ogromną ilością zmian. Część treści może chwilowo działać inaczej niż powinna. Przepraszamy!
leki-orange

Czy warto karmić dziecko piersią — 7 powodów!

7 powodów, dla których warto karmić dziecko piersią

Karmienie piersią to najwłaściwszy sposób żywienia noworodków i niemowląt. Zapewnia dziecku wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Wiele kobiet pomimo początkowych trudności z laktacją, decyduje się karmić piersią. Niesie to za sobą mnóstwo korzyści, zarówno dla mamy jak i dziecka.

1. Dzieci karmione piersią rzadziej chorują/łagodniej przechodzą liczne choroby.

Mleko kobiece to unikalna kompozycja. Zawiera składniki bezpośrednio i pośrednio uczestniczące w procesie odporności, takie jak: immunoglobuliny, czynniki wzrostu, cytokiny, białka ostrej fazy, białka o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Dzięki temu, dzieci karmione piersią rzadziej chorują lub łagodniej przechodzą:

  • zakażenia układu pokarmowego — to jeden z najlepiej udokumentowanych przykładów korzystnego wpływu karmienia piersią na zdrowie dziecka — zapadalność na ostrą biegunkę infekcyjną zmniejsza się o 50% u dzieci karmionych piersią, a śmiertelność z jej powodu nawet o 80-90%, szczególnie u dzieci w grupie wiekowej poniżej pół roku;
  • zakażenia układu oddechowego;
  • zapalenie ucha środkowego;
  • martwicze zapalenie jelit;
  • zakażenia układu moczowego;
  • zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych wywołane przez bakterie [1-2].

2. Skład mleka kobiecego jest idealnie dopasowany do potrzeb dziecka w danym momencie. 

Mleko zmienia się m.in. w zależności od fazy laktacji oraz fazy karmienia — w porównaniu do mleka modyfikowanego, które zawsze ma ten sam skład.

Rodzaje mleka w zależności od fazy laktacji:

  • siara (colostrum) — wytwarzana jest w 1-2. dobie po porodzie. Ma żółty kolor i jest gęsta, niezwykle bogata w białka, substancje odżywcze i przeciwciała. Wytwarzana jest jej niewielka ilość, ok. 2-10 ml na karmienie, co wystarcza, aby zaspokoić potrzeby noworodka;
  • mleko przejściowe — pojawia się w 3-5. dniu po porodzie. Jest lekko pomarańczowa i mniej gęsta niż siara. Ma mniejsze stężenie immunoglobulin i białek, natomiast większą zawartość laktozy. Posiada również większą wartość kaloryczną;
  • mleko właściwe — pojawia się ok. 11. dnia od porodu. Jest białe, wodniste i klarowne oraz wysoko kaloryczne.

  Fazy karmienia, a skład mleka kobiecego:

  • w pierwszej fazie karmienia — w ciągu kilku początkowych minut ssania — mleko zawiera mniej tłuszczu a więcej wody;
  • wraz z upływem czasu karmienia zwiększa się zawartość tłuszczu, a mleko ma więcej kalorii. Dlatego też istotne jest, aby czas karmienia nie był zbyt krótki. Dzięki temu dziecko może otrzymać tę drugą, bardziej kaloryczną fazę pokarmu [3].

3. Mniejsze ryzyko zachorowania na raka jajnika i piersi w okresie pomenopauzalnym dla kobiet karmiących piersią. 

U kobiet, które karmią piersią powyżej 13 miesięcy, ryzyko raka jajnika spada o 63% w porównaniu do kobiet, które nigdy nie karmiły. W przypadku raka piersi, u kobiet bez historii nowotworowej w rodzinie, ryzyko spada o 28% jeśli karmienie trwa 12 miesięcy lub dłużej. Tłumaczy się tę zależność faktem, że karmienie piersią opóźnia wystąpienie menstruacji po porodzie, tym samym zmniejsza się liczba cykli miesięcznych i czas ekspozycji na hormony — głównie estrogen, który przyczynia się do występowania nowotworów u kobiet [5].

4. Nawiązuje się więź i bliski kontakt mamy z dzieckiem.

Mama i dziecko podczas karmienia piersią pozostają w bliskim kontakcie zarówno fizycznym jak i emocjonalnym. Dodatkowo wydzielana jest w tym czasie oksytocyna, zwana także hormonem macierzyństwa lub hormonem miłości. Dzięki niej następuje wypływ pokarmu z piersi, ale także wyzwala się instynkt macierzyński [3].

5. Łatwiejszy powrót do masy ciała sprzed ciąży.

Karmienie piersią pozwala spalać dodatkowe kalorie; wytwarzanie mleka to proces wymagający energii; nagromadzony podczas ciąży tłuszcz jest zużywany do produkcji pokarmu dla dziecka [6].

6. Szybsza regeneracja mamy w połogu.

U kobiet karmiących piersią szybciej obkurcza się macica po porodzie, co jest związane z wytwarzającą się podczas karmienia oksytocyną. Krwawienie po porodzie trwa krócej, a ryzyko anemii związanej z niedoborem żelaza jest mniejsze [4].

7. Wygoda i niskie koszty.

Karmiąc piersią, pokarm jest zawsze gotowy do podania dziecku. Nie trzeba wyparzać butelek, smoczków czy ogrzewać wody na mleko. Można bez problemu wyjść z domu bez potrzeby zabierania bagażu, co zwiększa swobodę — wystarczy tylko dziecko i mama. Karmienie piersią nic nie kosztuje. Najbardziej wartościowy pokarm dla dziecka jest dostępny za darmo. W porównaniu z karmieniem mlekiem modyfikowanym można zaoszczędzić sporo pieniędzy, jednocześnie dając to, co najlepsze.

Omawiane produkty
Brak przypisanych produktów.
Podsumowanie
KategoriaCiąża i karmienie piersią,
Laktacja
TematyKarmienie piersią
AutorAneta Pacławska-Jaśkiewicz
Ostatnia aktualizacja2 miesiące temu
Data publikacji25.02.2021
Bibliografia6 źródeł