aleric

Aleric deslo USP

floradix

Floradix Żelazo i witaminy

nisita

Nisita

Biotilac Biotic

hascovir

Hascovir Control Max

kerabione

Kerabione

raphaholin C

Raphacholin C

ecomer

Ecomer Odporność + witamina E

chitosan

Olimp Chitosan+chrom

Badania dowodzą korzyści związków flawonoidowych zawartych w herbacie dla zdrowia serca

SPIS TREŚCI
Czarna, zielona, gorąca czy mrożona – smak herbaty zna każdy, niezależnie od regionu. Napar z herbaty jest drugim pod względem wypijanej ilości płynem. Ludzie na całym świecie wypijają codziennie około 2 miliardów filiżanek tego napoju. Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine udowodnili, że picie picie herbaty łączy przyjemność z korzyścią dla zdrowia.

Wstęp

W marcowym numerze czasopisma Cellular Physiology and Biochemistry opublikowano raport najnowszego badania mającego na celu wyjaśnienie, w jaki sposób herbata pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Naukowcy odkryli, że związki flawonoidowe typu katechiny – galusan epikatechiny oraz 3-galusan epigallokatechiny, zawarte w czarnej i zielonej herbacie, pomagają rozluźnić naczynia krwionośne poprzez aktywację białek kanałów jonowych KCNQ5 w ścianach naczyń krwionośnych.

W wielu miejscach na świecie spożywa się napój wywodzący się pierwotnie z Francji – herbatę połączoną z mlekiem. Zespół badawczy Uniwersytetu Kalifornijskiego w badaniach laboratoryjnych dowiódł, że dodatek mleka do naparu hamuje korzystne działanie herbaty aktywującej białko KCNQ5. Jednak prawdopodobne jest, że środowisko ludzkiego żołądka oddziela katechiny od białek i innych cząstek mleka, co pozwala utrzymać prozdrowotne działanie herbaty.

Wnioski

Wykazano również, że temperatura napoju wynosząca 35ºC jest najkorzystniejsza dla aktywacji białka KCNQ5. Co ciekawe, niezależnie od temperatury początkowej naparu, taką temperaturę osiąga po wypiciu, gdyż temperatura naszego ciała wynosi ok 37ºC.

Wyniki badania mogą w przyszłości przyczynić się do odkrycia nowej grupy leków hipotensyjnych, a tymczasem pijmy herbatę w każdej formie i ilości – na zdrowie.

Źródło: Drugs.com

Bibliografia

Omawiane substancje

  • Herbata czarna

    Herbata czarna zawiera substancje lecznicze, takie jak teobromina i teofilina, które mogą pomóc w łagodzeniu objawów chorób układu oddechowego i sercowo-naczyniowego.
    Surowce roślinne
  • Zielona herbata

    Zielona herbata zawiera katechiny, które mają właściwości przeciwutleniające. Picie zielonej herbaty może pomóc w utrzymaniu zdrowia serca i zmniejszeniu ryzyka chorób nowotworowych.
    Surowce roślinne

Omawiane schorzenia

  • Nadciśnienie

    Nadciśnienie to choroba, która charakteryzuje się zwiększonym ciśnieniem krwi w naczyniach tętniczych. Jest to jedno z najczęstszych schorzeń układu krążenia. Nieleczona może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak choroby serca, udar mózgu czy niewydolność nerek.

Więcej poradników

Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: .