1. Nadciśnienie tętnicze nie jest poważnym schorzeniem

Podwyższone wartości ciśnienia tętniczego krwi były główną przyczyną przedwczesnych zgonów w 2015 roku, odpowiadając za ok. 10 milionów zgonów. Najwięcej zgonów związanych z podwyższonym ciśnieniem skurczowym wiąże się z chorobą niedokrwienną serca (4,9 mln), udarami krwotocznymi (2,0 mln) oraz udarami niedokrwiennymi (1,5 mln). Przewlekłe występowanie nadciśnienia wykazuje związek z podwyższonym ryzykiem przewlekłej choroby nerek, migotania przedsionków, pogarszania funkcji poznawczych i rozwoju otępienia (czytaj także: Nadciśnienie a leki na ból, gorączkę i przeziębienie).

2. Obciążający wywiad rodzinny wskazuje na wystąpienie choroby

W większości badań częstość dziedziczenia nadciśnienia tętniczego ocenia się na 35-50%. Jednak jest to choroba heterogenna, o wieloczynnikowej etiologii i nawet u osób podatnych genetycznie nie musi się rozwinąć. Wyniki badania przeprowadzonego w 2018 roku na grupie 277 005 pacjentów potwierdzają tę tezę. Dowiedziono, że przestrzeganie zdrowego stylu życia wiąże się z niższymi wartościami ciśnienia tętniczego krwi niezależnie od ryzyka genetycznego.

3. Chorobie zawsze towarzyszą objawy

Nadciśnienie tętnicze otrzymało miano „cichego zabójcy”, gdyż zwykle nie daje żadnych niepokojących oznak. Jedynym sposobem wykrycia choroby jest regularny kontrolny pomiar ciśnienia krwi.

REKLAMA
REKLAMA

4. Zmiana diety może się opierać tylko na odstawieniu soli kuchennej

W celu utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi WHO rekomenduje spożywanie soli w ilości mniejszej niż 5 gramów dziennie. Niekiedy zaprzestanie dosalania potraw okazuje się jednak niewystarczające, gdyż sól pojawia się w większości podstawowych produktów spożywczych. Według CDC (Centers for Disease Control and Prevention) około 40% dziennego spożycia sodu pochodzi z takich produktów, jak: pieczywo, kanapki, pizza, wędliny i szynki, zupy, pikantne przekąski, kurczak, ser, jaja.

5. Kawa i herbata nie są zalecane dla chorych na nadciśnienie, gdyż ich spożycie podnosi ciśnienie krwi

Dotychczasowe obserwacje nie wskazują, aby zalecać ograniczenie picia w umiarkowanych ilościach napojów z zawartością kofeiny. Wykazano, że bezpośrednio po spożyciu 250 mg kofeiny (co odpowiada trzem filiżankom kawy) obserwuje się wzrost ciśnienia skurczowego i rozkurczowego średnio o 4 mm Hg i 3 mm Hg. Efekt ten może się utrwalić u osób regularnie spożywających napoje kofeinowe. Należy zaznaczyć, że u osób regularnie pijących kawę nie obserwuje się zwiększonej częstości występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.

6. Prawidłowa reakcja organizmu na zastosowaną terapią daje możliwość odstawienia leków

Rozpoczęcie farmakoterapii nadciśnienia tętniczego zwykle wiąże się z przyjmowaniem leków hipotensyjnych do końca życia. Pierwszoplanowym celem terapii jest obniżenie wartości ciśnienia krwi do <140/90 mm Hg u wszystkich pacjentów, a przy dobrej tolerancji leczenia wartości ciśnienia krwi powinny być obniżone do 130/80 mm Hg lub niższej. Po osiągnięciu prawidłowego ciśnienia krwi i utrzymaniu go przez rok lub dłużej lekarz może zmniejszyć dawki leków dla danego pacjenta. Jednak całkowite przerwanie leczenia jest rzadkością.