Kwas foliowy jest rodzajem witaminy B, która zwykle znajduje się w żywności, takiej jak suszona fasola, groch, soczewica, pomarańcze, produkty pełnoziarniste, wątroba, szparagi, buraki, brokuły, brukselka i szpinak.
Kwas foliowy pomaga organizmowi w produkcji i utrzymaniu nowych komórek, a także pomaga zapobiegać zmianom w DNA, które mogą prowadzić do raka.
Jako lek, kwas foliowy jest stosowany w leczeniu niedoboru kwasu foliowego i niektórych rodzajów niedokrwistości (brak czerwonych krwinek) spowodowanych niedoborem tej witaminy. Kwas foliowy ma czasami zastosowanie z innymi lekami w leczeniu niedokrwistości złośliwej. Wszystkie leki należy przyjmować zgodnie z zaleceniami.
Należy zapytać lekarza lub farmaceutę, czy można bezpiecznie stosować ten lek, jeśli u pacjenta kiedykolwiek występowały:
padaczka lub inne zaburzenie napadowe;
niedokrwistość złośliwa;
marskość wątroby lub inną chorobę wątroby;
choroba nerek (lub jeśli pacjent jest dializowany);
niedokrwistość hemolityczna;
niedokrwistość, która nie została zdiagnozowana przez lekarza i potwierdzona badaniami laboratoryjnymi;
zakażenie;
alkoholizm.
Jeśli wystąpią objawy reakcji alergicznej na kwas foliowy: pokrzywka, wysypka, swędzenie, zaczerwienienie skóry, świszczący oddech, trudności w oddychaniu, obrzęk twarzy, warg, języka lub gardła, należy zwrócić się o pomoc medyczną.
Częste działania niepożądane kwasu foliowego mogą obejmować:
mdłości, utratę apetytu;
wzdęcia, gazy, ból brzucha;
gorzki lub nieprzyjemny smak w ustach;
dezorientacja, problemy z koncentracją;
problemy z zasypianiem;
depresja;
uczucie podekscytowania lub rozdrażnienia.