Propolis jest żywicopodobnym materiałem wytwarzanym przez pszczoły z pączków topoli i drzew szyszkowych. Pomaga on w zwalczaniu bakterii, wirusów i grzybów. Ludzie powszechnie używają go na cukrzycę, zimne owrzodzenia oraz opuchliznę i owrzodzenia wewnątrz jamy ustnej. Jest on również stosowany przy oparzeniach, owrzodzeniach, opryszczce narządów płciowych i wielu innych schorzeniach, ale nie ma dobrych dowodów naukowych na poparcie tych zastosowań. Wykazuje on również działanie przeciwutleniające i ma wpływ na układ odpornościowy oraz na układ sercowo-naczyniowy. Przyjmowanie propolisu doustnie wydaje się poprawiać kontrolę cukru we krwi o niewielką ilość u osób z cukrzycą. Nie wydaje się jednak, aby wpływał na poziom insuliny lub poprawiał insulinooporność.
Istnieją ograniczone dowody kliniczne na poparcie konkretnych zaleceń dotyczących dawkowania propolisu. Jest on w miarę bezpieczny przy odpowiednim stosowaniu. Może powodować reakcje alergiczne, szczególnie u osób uczulonych na inne produkty pszczele. Pastylki zawierające propolis mogą powodować podrażnienia i owrzodzenia jamy ustnej.
Pewna substancja chemiczna zawarta w propolisie może spowalniać krzepnięcie krwi, dlatego jego przyjmowanie może zwiększyć ryzyko krwawienia u osób z zaburzeniami krwawienia.