Ryboflawina to witamina B2. Witaminy to naturalnie występujące substancje niezbędne do wielu procesów zachodzących w organizmie. Ryboflawina jest ważna w utrzymaniu wielu tkanek w organizmie. Stosowana jest ona w leczeniu lub zapobieganiu niedoborom tej witaminy.
Zalecana dawka ryboflawiny w diecie wzrasta wraz z wiekiem. Nie należy stosować jej w większych lub mniejszych ilościach lub dłużej niż zalecane.
Należy zapytać lekarza lub farmaceutę, czy można bezpiecznie stosować ten lek, jeśli u pacjenta występują inne schorzenia, w szczególności:
choroba pęcherzyka żółciowego;
marskość wątroby lub inne choroby wątroby.
Ryboflawina jest uważana za prawdopodobnie bezpieczną w czasie ciąży, ale dawka leku może być inna w tym okresie. Nie należy stosować ryboflawiny bez porady lekarza, jeśli pacjentka jest w ciąży.
Jeśli wystąpią objawy reakcji alergicznej, takie jak: pokrzywka, utrudnione oddychanie, obrzęk twarzy, warg, języka lub gardła, należy wezwać pomoc medyczną. Pacjent powinien skontaktować się z lekarzem, jeśli ma biegunkę lub zwiększone oddawanie moczu. Mogą to być oznaki, że stosuje zbyt dużo ryboflawiny. Ryboflawina może spowodować, że mocz zmieni kolor na żółto-pomarańczowy, ale zazwyczaj nie jest to szkodliwe działanie niepożądane.