Selen to minerał potrzebny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i układu odpornościowego. Nie jest on wytwarzany w organizmie, ale można go znaleźć w glebie i w niektórych produktach spożywczych (takich jak pełne ziarna, orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika i owoce morza). Selen jest stosowany w leczeniu lub zapobieganiu jego niedoboru. Stosowanie selenu długotrwale lub w dużych dawkach może zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy lub innych poważnych schorzeń. Zalecana dawka tego minerału w diecie wzrasta wraz z wiekiem.
Zapotrzebowanie na selen może być inne, dlatego przed zastosowaniem pacjent powinien poinformować lekarza, jeśli ma:
przewlekłą chorobę nerek (lub jeśli jesteś dializowany);
niedoczynność tarczycy;
raka skóry.
Działania niepożądane:
Długotrwałe stosowanie dużych dawek tego minerału może prowadzić do niebezpiecznych skutków ubocznych. Należy przerwać jego przyjmowanie i natychmiast skontaktować się z lekarzem, jeśli wystąpią:
mdłości, wymioty;
uczucie rozdrażnienia lub dużego zmęczenia;
wypadanie włosów, łagodna wysypka, łamliwe lub białe smugi na paznokciach;
drżenie, uczucie lekkiego zawrotu głowy;
tkliwość mięśni;
metaliczny smak, nieświeży oddech, silny zapach ciała;
łatwe powstawanie siniaków lub krwawienie.