Do najczęściej występujących objawów niedoboru żelaza należą szybka męczliwość i ogólne osłabienie, nadmierna senność, zajady w kącikach ust, problemy z koncentracją, wypadanie włosów, zimne dłonie lub stopy, bladość skóry i cienie pod oczami, a także bóle i zawroty głowy. Czasami obecne są też zmiany wyglądu języka (wygładzenie powierzchni z towarzyszącym bólem i pieczeniem), a także spaczone łaknienie.
Najczęstszymi przyczynami niedoboru żelaza u dorosłych są: niewystarczająca ilość żelaza w diecie, przewlekła utrata krwi, ciąża i intensywne ćwiczenia fizyczne. Innym czynnikiem przyczyniającym się do niedoboru żelaza może być zaburzenie wchłaniania w jelitach, spowodowane np. celiakią, zapaleniem żołądka wywołanym H. pylori. Powodem może być również przyjmowanie niektórych leków, takich jak inhibitory pompy protonowej lub NLPZ.
Podstawowym badaniem w celu zdiagnozowania niedoboru żelaza jest wykonanie morfologii krwi. Ważna jest ocena stężenia żelaza w surowicy krwi oraz ocena zapasów żelaza w organizmie poprzez pomiar stężenia białek: ferrytyny i transferyny. Warto również wykonać badanie całkowitej zdolności wiązania żelaza (TIBC). Ważną rolę odgrywa również ocena samej krwinki czerwonej. Dla niedokrwistości z niedoboru żelaza charakterystyczne są krwinki czerwone o zmniejszonej objętości (zmniejszona wartość) i mniejszej zawartości hemoglobiny (zmniejszone wartości MCH, MCHC).
Aby zapobiec wystąpieniu niedoboru żelaza, zaleca się wprowadzenie zrównoważonej, zbilansowanej diety. Produktami bogatymi w ten mikroelement są: czerwone mięso, zielone warzywa, buraki, fasolka, suszone owoce, np. rodzynki i morele. W okresie zwiększonego zapotrzebowania na żelazo sama dieta może być niewystarczająca. Wtedy należy wspomóc się suplementacją z zewnątrz.
Głównym sposobem leczenia niedoboru żelaza jest stosowanie najczęściej preparatów doustnych z żelazem. Zaleca się stosowanie tych preparatów z witaminą C, która wspomaga wchłanianie tego pierwiastka. W niektórych przypadkach wskazane jest leczenie dożylne. Dużą rolę odgrywa również dieta bogata w: czerwone mięso i podroby, warzywa zielone, kasze gruboziarniste, buraki.
Koniec.
No more pages to load