Witamina A+E – na co pomaga?

Witamina A oraz E są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego nie można przesadzać z ich suplementacją. Ich niedobór, jak i nadmiar jest niebezpieczny dla zdrowia. Na początku dowiemy się, do czego tak naprawdę są nam potrzebne te witaminy.

Na co pomaga witamina A?

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Niedobór witaminy A może doprowadzić do kseroftalmii. Jest to choroba polegająca na wysychaniu oka, więc można by powiedzieć, że jest zbliżona do zespołu suchego oka, jednak w rzeczywistości jest jeszcze bardziej niebezpieczna, bo wysychaniu może ulegać całe oko (a nie tylko zewnętrzne części). Dodatkowo pojawia się zmętnienie oka i może dojść do infekcji, nawet z pojawieniem się owrzodzeń, co w efekcie może prowadzić do uszkodzenia narządu wzroku [1,2].

Niedobór witaminy A zaburza przemiany biochemiczne w oku i może prowadzić do pogorszenia nocnego widzenia, tzw. kurzej ślepoty [3].

REKLAMA
REKLAMA

Witamina A odgrywa dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu skóry. Stosuje się ją do leczenia ran przewlekłych, jak i ostrych. W aptekach można znaleźć maści z dużą zawartością witaminy A polecane, np. na otarcia lub wysuszoną skórę. Badania dowodzą, że miejscowe, jak i ogólne stosowanie witaminy A przyspiesza procesy regeneracji naskórka [4].

Witamina A odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, rozwój kości, powstawanie czerwonych krwinek i ogólne działanie organizmu. Ze względu na swoje szerokie zastosowanie jej niedobory są niebezpieczne u kobiet w ciąży oraz noworodków. Co prawda w naszym regionie nie występują niedobory witaminy A i rutynowe podawanie witaminy A tym osobom nie jest zalecane, jednak w rejonach, takich jak np. Afryka czy Azja istnieją takie rekomendacje [1,5].

Na co pomaga witamina E?

Witamina E jest uznawana jako antyoksydant. Z tego powodu jest niezbędna w naszym organizmie. Co prawda, jeśli stosuje się normalną dietę i nie ma problemów z zaburzeniami odżywiania lub trawieniem tłuszczów, to niedobory witaminy E są bardzo rzadkie.

Witamina E jest niezbędna do prawidłowego działania układu odpornościowego. Wspiera procesy antyzapalne i przeciwdziała nadmiernej agregacji płytek krwi. Jej niedobory mogą prowadzić do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, np. zakrzepów [6].

Niedobory witaminy E mogą również powodować zwyrodnienie plamki żółtej i problemy z widzeniem [6].


Witamina A+E – jaka najlepsza?

Jaka jest najlepsza witamina A+E? Pacjenci najczęściej wybierają suplement Olimp Gold-Vit A+E. Witamina A to popularne określenie całej grupy rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów, głównie retinolu i estrów retinylu. W organizmie różne bioaktywne formy retinolu i karotenoidów przechodzą w formę retinolu. Z tego względu często zapotrzebowanie na witaminę A określa się w równoważnikach retinolu, co przedstawia się następująco:

  • 1 µg równoważnika retinolu (RAE) = 1 µg czystego retinolu = 2 µg beta-karotenu z suplementów diety = 12 µg beta-karotenu z pożywienia = 24 µg alfa-karotenu z pożywienia [7].

Natomiast w suplementach diety i lekach witamina A występuje w jednostkach międzynarodowych (IU, j.m.) i przelicznik wygląda wtedy tak:

  • 1 IU retinolu = 0,3 µg RAE.
  • 1 IU beta-karotenu z suplementów diety = 0,3 µg RAE.
  • 1 IU beta-karotenu z diety = 0,05 µg RAE.
  • 1 IU alfa-karotenu z diety = 0,025 µg RAE [7].

Witamina E podobnie jak A występuje w różnych formach, ale dla nas najważniejszy jest alfa-tokoferol. Przelicznik prezentuje się tak jak poniżej:

  • 1 mg ekwiwalentu alfa-tokoferolu = 1,49 IU naturalnej lub 2,22 syntetycznej formy witaminy E [6].

Jak stosować witaminę A+E?

Przed rozpoczęciem suplementacji witaminami A+E najrozsądniej byłoby wykonać oznaczenie poziomu tych witamin w surowicy krwi. Wtedy najprościej jest określić niezbędną dzienną dawkę witamin i czas terapii. Jednak oznaczenie witaminy A+E nie jest rutynowym badaniem, dlatego sporo osób decyduje się przyjmować suplementy i leki z witaminami A+E codziennie. Ile kapsułek dziennie zażywać i jak długo stosować witaminę A+E, aby nie zrobić sobie krzywdy? A może lepiej skoncentrować się na diecie?

Jeśli chodzi o podaż witaminy A+E z diety to włączenie produktów ze sporą ilością tych witamin jest bezpieczne dla zdrowia. Ciężko przedawkować te witaminy, stosując bogatą i zróżnicowaną dietę. Należy jedynie unikać nadmiernego spożywania wątróbki, gdyż zawiera ona bardzo duże ilości witaminy A.

Które produkty żywnościowe zawierają najwięcej witaminy A i E? Poniżej przedstawiamy listę produktów żywnościowych o dużej zawartości witamin:

  • Witamina A:
    • Wątroba wołowa.
    • Słodkie ziemniaki.
    • Szpinak.
    • Marchew.
    • Śledź.
    • Ser ricotta.
    • Mleko.
    • Jajko.
    • Brokuły.
    • Tuńczyk.
  • Witamina E:
    • Oleje roślinne, np. z kiełków pszenicy, sojowy, słonecznikowy, z krokosza barwierskiego.
    • Pestki słonecznika.
    • Orzechy laskowe.
    • Migdały.
    • Masło orzechowe.
    • Orzechy ziemne [6,7].

Witamina A+E w tabletkach i kapsułkach

Najprostszą formą suplementacji witaminy A+E będzie stosowanie preparatów z apteki. Poniżej przedstawiamy wybrane produkty, które zawierają witaminę A+E.

Tabela 1. Wybrane preparaty z witaminą A+E.

Nazwa handlowaPostać farmaceutycznaIlośćZawartość witaminy A*Zawartość witaminy E*
Tokovit A+E naturalKapsułki30750 µg47 mg
Naturell beta-karoten + ETabletki601000 µg 10 mg
Vitaminum A+E MedanaKapsułki20 lub 402500 j.m 200 mg
Olimp Gold-Vit A+E30800 µg12 mg
A+E Vitum70 mg
Capivit A+E forte system750 µg20 mg
Vitaminum A+E Hasco10 mg

* W 1 kapsułce lub tabletce.

Jak długo stosować witaminę A+E?

Jak stosować witaminę A+E? Jeśli lekarz nie zaleci inaczej, to standardowo przyjmuje się 1 tabletkę lub kapsułkę na dobę w trakcie lub po posiłku. Natomiast jak długo stosować witaminę A+E? Najbezpieczniej aż do znormalizowania niedoborów. Po pewnym okresie suplementacji, np. 1 miesiąc, warto zrobić badania kontrolne, aby poznać poziom witamin w organizmie.

Pomocne w ustaleniu czasu stosowania witaminy A+E będą poziomy zalecanego dziennego spożycia, które prezentują poniższe tabele.

Tabela 2. Zalecane dzienne spożycie witaminy A (określane jako µg RAE) [7].

WiekPłeć
MężczyznaKobieta
Od urodzenia do 6. miesiąca400
7. miesiąc do 1. roku życia500
1 do 3 lat300
4 do 8 lat400
9 do 13 lat600
14 do 18 lat900700
19 do 50 lat
Powyżej 51. roku życia

Tabela 3. Zalecane dzienne spożycie witaminy E (określane jako mg alfa-tokoferolu) [6].

WiekPłeć
MężczyznaKobieta
Od urodzenia do 6. miesiąca4
7. miesiąc do 1. roku życia5
1 do 3 lat6
4 do 8 lat7
9 do 13 lat11
Od 14. roku życia15