Laktoferyna jest białkiem występującym w mleku krowim i ludzkim. Siara, pierwsze mleko produkowane po urodzeniu dziecka, zawiera wysoki poziom laktoferyny, około siedem razy więcej niż mleko produkowane później. Znajduje się również w płynach w oku, nosie, drogach oddechowych, jelitach i innych miejscach. Stosowana jest również jako lek. Jest ona bezpieczna w ilościach spożywanych w żywności.
Działanie laktoferyny:
pomaga regulować wchłanianie żelaza w jelitach i dostarczanie go do komórek;
pomaga chronić przed infekcjami bakteryjnymi, prawdopodobnie poprzez zapobieganie wzrostowi bakterii oraz pozbawianie ich niezbędnych składników odżywczych lub poprzez zabijanie bakterii poprzez niszczenie ich ścian komórkowych;
prawdopodobnie wzmacnia system immunologiczny organizmu.
Laktoferyna ma zastosowanie w leczeniu wrzodów żołądka i jelit, biegunki i zapalenia wątroby typu C. Jest również używana jako przeciwutleniacz oraz do ochrony przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Inne zastosowania obejmują stymulowanie układu odpornościowego, zapobieganie uszkodzeniom tkanek związanym ze starzeniem się, promowanie zdrowych bakterii jelitowych, zapobieganie nowotworom i regulowanie sposobu, w jaki organizm przetwarza żelazo. Laktoferyna może powodować biegunkę. W bardzo dużych dawkach odnotowano wysypkę skórną, utratę apetytu, zmęczenie, dreszcze i zaparcia.