aleric

Aleric deslo USP

floradix

Floradix Żelazo i witaminy

nisita

Nisita

Biotilac Biotic

hascovir

Hascovir Control Max

kerabione

Kerabione

raphaholin C

Raphacholin C

ecomer

Ecomer Odporność + witamina E

chitosan

Olimp Chitosan+chrom

Jakie właściwości ma maść ichtiolowa?

Na co stosuje się maść ichtiolową?

Ichtiol to gęsta jasnobrązowa lub ciemnobrązowa ciecz o działaniu bakteriostatycznym i przeciwzapalnym. Jest składnikiem maści stosowanych miejscowo głównie w stanach zapalnych skóry, a także w odmrożeniach, owrzodzeniach, ropniach, czyrakach, łuszczycy i wysypkach. W ostatnich latach zaobserwowano zwiększone zainteresowanie produktami zawierającymi ichtiol. Ta mieszanina związków organicznych otrzymywanych przez suchą destylację łupków ziemnych nie jest żadnym niespodziewanym odkryciem czy reklamową nowością. Medycyna zna ichtiol od bardzo dawna, przeszło 700 lat. Na pewien czas stracił na znaczeniu i dopiero ostatnio powrócił do łask.

Jaka jest historia ichtiolu?

Pierwsze wzmianki o ichtiolu zawierają kroniki datowane na połowę XIV wieku autorstwa szwajcarskiego lekarza znanego jako Paracelsus. To ona jako pierwszy opisał w swoich pracach „oleiste kamienie” oraz całą procedurę wytwarzania oleju uzyskiwanego na drodze spalania tychże brał kamiennych. Samą nazwę „ichtiol” wprowadził R. Schroter w 1875 roku. Odkrył on metodę oczyszczania oleistej substancji (sulfonianu), którą następnie opatentował. Jako pierwszy zastosował ichtiol w lecznictwie pracujący w Hamburgu wybitny niemiecki dermatolog Paul Gerson Unna. W wydanym w 1894 r. dziele pt. „Histopatologia chorób skóry” wyłożył całość ówczesnej wiedzy o histopatologii patologicznej skóry człowieka. To on w swojej praktyce lekarskiej wielokrotnie podkreślał skuteczność działania tej substancji i gorliwie polecał pacjentom jej stosowanie.

Skąd pozyskuje się ichtiol?

Ichtiol to mieszanina związków organicznych znajdujących się tylko na wybranych terenach. Znaleźć ją można np. na Wyżynie Cieszyńskiej, w Tyrolu oraz na niektórych obszarach Francji i Ameryki Północnej. Jest to skała osadowa z okresu mezozoicznego. Ten materiał organiczny powstał około 200 milionów lat temu w wyniku rozkładu fitoplanktonu przez bakterie beztlenowe. Z upływem lat w skład tej biomasy weszła siarka.

Jakie są rodzaje ichtiolu?

Wyróżniamy dwie frakcje ichtiolu — jasną i ciemną. Obie frakcje wykazują podobną budowę chemiczną, jednak odmienne właściwości fizykochemiczne i farmakologiczne. Ichtiol jasny ma mniej lepką konsystencję oraz słabszy zapach (charakterystyczny zapach asfaltu dla ichtiolu ciemnego). W procesie produkcji ichtiol jasny powstaje jako frakcja niskiego punktu wrzenia, natomiast ciemny jako frakcja wysokiego punktu wrzenia. Pod względem właściwości fizykochemicznych ichtiol jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i dość dobrze w lipidach i węglowodorach. Ichtiol jest substancją powierzchniowo aktywną, w której rozpuszcza się większość leków stosowanych miejscowo i nierozpuszczalnych w wodzie.

Jakie właściwości lecznicze ma ichtiol?

Ichtiol jasny

Stosowany jest w dermatologii i kosmetologii wyróżnia się wysoką czystością, dobrą tolerancją stosowania oraz szerokimi wskazaniami. Wykazuje działanie przeciwbólowe, działanie keratolityczne, które polega na rozpuszczaniu i złuszczanie zrogowaciałej warstwy naskórka, co wspomaga odnowę komórek skóry i jej prawidłowe funkcjonowanie oraz silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Przeciwdziała swędzeniu, ma też właściwości antyseptyczne. Jest mało drażniący, ma niski potencjał uczulający, nie uwrażliwia skóry na światło. W porównaniu z ichtiolem ciemnym ma silniejsze działanie przeciwgrzybiczne, przeciwświądowe, przeciwobrzękowe i przeciwłuszczycowe.

Dzięki swym właściwościom nie brudzi, nie ma silnego przykrego zapachu. Jest wykorzystywany również jako składnik do produkcji wielu środków codziennego użytku. Jego właściwości przeciwłojotokowe, przeciwświądowe, a także bakteriobójcze i przeciwgrzybicze wykorzystujemy w szczególne w szamponach. Może więc być używany jako preparat wspomagający leczenie łuszczycy skóry głowy czy też służyć zapobieganiu nadprodukcji łoju. Te właściwości ichtiolu są także wykorzystywane w mydłach, maściach, oraz emulsjach służących do mycia ciała, polecanych w przypadku różnych dolegliwości dermatologicznych, m.in.: w trądziku różowatym i pospolitym, łuszczycy oraz chorobach pasożytniczych i grzybicy.

Ichtiol ciemny

Jest częstym składnikiem preparatów przeciwtrądzikowych i leków recepturowych. Posiada właściwości ściągające, bakteriostatyczne oraz przyspieszające gojenie ran. Wykazuje działanie hamujące na bakterie Gram-dodatnie typu gronkowiec złocisty, ale jest mało skuteczny na drożdżaki Candida albicans . W przypadku leczenia czyraków wykorzystuje się ichtiol o stężeniu nawet do 30%. O właściwym sposobie leczenia ropnych zmian skórnych i zastosowaniu tego składnika jako środka pomocniczego decyduje lekarz.

Na co stosuje się maść ichtiolową?

Jakie są maści ichtiolowe z apteki?

Terapia miejscowa umożliwia aplikację i oddziaływanie leku w odpowiednich stężeniach bezpośrednio w miejscach dotkniętych chorobą.

W ofercie dostępnej na rynku istnieją dwa rodzaje maści ichtiolowej. Wyróżnia się 10 proc. i 15 proc. maści ichtiolowe. Oznacza to, że zawierają one odpowiednio 10 g lub 15 g sulfobituminianu amonowego. Pozostałą część tworzą podłoża maściowe takie jak lanolina czy wazelina żółta.

Na co jest produkt Maść ichtiolowa?

Lek wskazany jest w przypadku problemów skórnych. Ze względu na swoje właściwości bakteriostatyczne stosowany może być przy wypryskach i trądziku, a także przy czyraczności. Zastosowanie maści hamuje namnażanie się bakterii. Działanie substancji czynnej maści ichtiolowej nie tylko opiera się na właściwościach przeciwbakteryjnych i ściągających, ale również ułatwia odchodzenie ropy. Produkt stosowany miejscowo ma także działanie rozgrzewające i przeciwobrzękowe.

Maść ichtiolowa nie wchłania się i ma gęstą konsystencję, przez co jej nakładanie czy zmywanie często bywa problematyczne. Przedstawiono sposób aplikacji, dzięki któremu można też przyspieszyć proces gojenia się powstałej zmiany skórnej.

  • W pierwszej kolejności należy dokładnie oczyścić i osuszyć skórę;
  • Następnie nałożyć cienką warstwę maści, a na posmarowane miejsce nakleić plaster z opatrunkiem;
  • Z tak przygotowanym okładem można położyć się spać.
  • Po zdjęciu opatrunku należy dokładnie zmyć maść, używając w tym celu np. mydła hipoalergicznego.

Jeśli lekarz nie zaleci inaczej, preparat można aplikować na zmienione chorobowo miejsca dwa razy dziennie.

Maść ichtiolowa – kiedy zachować ostrożność?

Maści ichtiolowej nie powinno się stosować na otwarte rany. Powinno się jej unikać również w przypadku nadwrażliwości na substancję aktywną. Choć w ulotce zwykle nie ma przeciwwskazań, by stosować maść ichtiolową w ciąży czy też na miejsca intymne, zdecydowanie lepiej skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania kuracji na własną rękę.

Podsumowanie

Liczne badania i pozytywne opinie naukowców dotyczące stosowania ichtiolu, w tym maści ichtiolowej i innych produktów, które w swoich składzie zawierają ichtiol, sprawiły, że zdobył on zaufanie lekarzy, farmaceutów, a co za tym idzie pacjentów i zwykłych użytkowników.

Bibliografia

  1. Drobnik E, Drobnik J. „Zagadka pochodzenia nazwy ichtiol.” Farmacja Polska, Tom 63, nr 20; 2007: 944-945.
  2. Bury T. „Ichtiol wraca do łask.” Medycyna Dr 01/2009: 64-66.
  3. Bartkiewicz P, Adamski Z. „Znaczenie ichtiolu we współczesnej dermatologii- przegląd literatury.” Dermatologia Praktyczna 5/2013: 19- 23.

Omawiane substancje

  • Ichtiol

    Ichtiol to substancja pochodzenia naturalnego, stosowana w leczeniu chorób skóry i układu oddechowego. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
    Substancje Syntetyczne i Biologiczne

Omawiane schorzenia

  • Czyrak

    Czyrak to choroba skóry, która charakteryzuje się stanem zapalnym i ropnym w obrębie mieszków włosowych. Może występować na całym ciele, ale najczęściej pojawia się w okolicach pach, pachwin, podbrzusza, szyi i twarzy.
  • Łuszczyca

    Łuszczyca jest przewlekłą chorobą skóry, która charakteryzuje się łuszczącymi się, czerwonymi plamami na skórze. Choroba ta może wpływać na jakość życia pacjenta, powodując ból, swędzenie i dyskomfort.
  • Odmrożenie z martwicą tkanki

    Odmrożenie z martwicą tkanki jest poważnym schorzeniem, które może prowadzić do trwałych uszkodzeń ciała. Wymaga natychmiastowej interwencji medycznej i długotrwałego leczenia.
  • Owrzodzenie odleżynowe

    Owrzodzenie odleżynowe jest chorobą skóry, która powstaje na skutek długotrwałego ucisku na jednym miejscu. Może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak zakażenia czy martwica tkanek.
  • Trądzik pospolity

    Trądzik pospolity to choroba skóry, która dotyka przede wszystkim młodzież w okresie dojrzewania. Charakteryzuje się występowaniem zaskórników, grudek i krostek na twarzy, plecach i klatce piersiowej.
  • Wyprysk kontaktowy

    Wyprysk kontaktowy to choroba skóry wywołana przez kontakt z alergenem lub drażniącym czynnikiem. Objawia się zaczerwienieniem, swędzeniem i pęcherzami na skórze.

Więcej poradników

Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: .