👋 Witaj, uruchomiliśmy nową wersję strony z ogromną ilością zmian. Część treści może chwilowo działać inaczej niż powinna. Przepraszamy!
leki-orange

Jak poprawić trawienie? Leki i zioła na niestrawność

Zioła na trawienie – jakie wybierać?

Niestrawność objawia się bólem brzucha, nudnościami czy odbijaniem. Przyczyną mogą być choroby przewodu pokarmowego różnego rodzaju. Można się wspomagać, stosując zioła na niestrawność. W poniższym artykule dowiesz się, co jest dobre na trawienie oraz jakie zioła na trawienie wybrać?
Rozdziały

Skąd się bierze niestrawność?

Niestrawność jest najczęściej wynikiem zbyt wolnego opróżniania żołądka, lub innych zaburzeń powodujących spowolnienie trawienia pokarmu. Do przyczyn występowania niestrawności należą:

  • refluks
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
  • choroby trzustki
  • nowotwory układu pokarmowego
  • zażywanie niektórych leków takich jak: niesteroidowe leki przeciwzapalne, teofilina, kortykosteroidy czy żelazo

Oprócz powyższych przyczyn niestrawność występuje z powodu tak zwanej dyspepsji czynnościowej. Schorzenie polega na samoistnym zaburzeniu funkcjonowania żołądka, w wyniku którego dochodzi do objawów charakterystycznych dla niestrawności. W dyspepsji czynnościowej nie są obecne żadne zmiany struktury ani biochemii żołądka, a występowanie dolegliwości nie jest do końca wyjaśnione [1].

Jakie są objawy niestrawności?

Niestrawność objawia się szybkim uczuciem sytości po posiłku. Często może występować odbijanie się, uczucie pełności, które jest odczuwane jako nieprzyjemne, uciążliwe. Objawom towarzyszy ból w nadbrzuszu oraz pieczenie. Niestrawność u każdej osoby może wyglądać nieco inaczej, zazwyczaj jednak obserwujemy chociaż jeden z powyższych objawów [1].

Jak poprawić trawienie?

Jednym ze sposobów poradzenia sobie z problemem niestrawności są zioła na trawienie. Można je przyjmować w postaci gotowych ekstraktów w kapsułkach, lub kroplach. Innym sposobem jest herbata na trawienie. Jest to nic innego jak suszone zioła dostępne w torebkach do samodzielnego zaparzania.

Zioła na trawienie i niestrawność:

Mięta

Mięta jest rośliną bogatą w olejek eteryczny, za którego działanie odpowiedzialna jest obecność mentolu. Wyciąg z mięty powoduje zwiększenie wydzielania soków trawiennych oraz wzmacniają ruchy perystaltyczne jelit. Ponadto zmniejsza napięcie mięśni gładkich, co daje dodatkową ulgę podczas niestrawności. W aptece można dostać miętę suszoną samodzielnego zaparzenia oraz w mieszankach: Gastrosan, Iberogast, Raphacholin C [2].

Melisa

W olejku eterycznym zawartym w liściach melisy znajdziemy między innymi cytral. Pomimo że melisa jest kojarzona z działaniem uspokajającym, działa również rozkurczowo na mięśniówkę gładką oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych. Znajdziemy go w preparacie Iberogast [3].

Koper włoski

W przemyśle farmaceutycznym wykorzystujemy owoce kopru. Zawierają one olejek eteryczny, którego składniki odpowiadają za działanie wiatropędne, zmniejszające napięcie mięśni gładkich. Jednocześnie powoduje zwiększenie perystaltyki jelit i wydzielania soków żołądkowych. Ze względu na działanie wiatropędne, często herbaty koperkowe są stosowane we wzdęciach. Odchodzi się już od podawania ich niemowlętom ze względu na wpływ na gospodarkę estrogenów [4].

Rumianek

Olejek eteryczny zawarty w kwiatach działa rozkurczowo oraz przeciwzapalnie. Dodatek rumianku jest wskazany zwłaszcza w niestrawności przebiegających z bólem brzucha. Rumianek znajdziemy osobno oraz w preparatach takich jak: Gastrosan [5].

Czym się kierować wybierając preparaty na trawienie?

Niestrawność najczęściej dotyczy osób dorosłych, jednak jeśli chcemy podać preparat dziecku, najlepiej sięgnąć po herbatkę z rumianku. Stanowi ona najbezpieczniejszy wybór, ze względu na brak działań niepożądanych. Stosując preparaty ziołowe, zawsze trzeba mieć na uwadze możliwość wystąpienia reakcji alergicznej. Dla osób dorosłych, bez alergii można wybrać formę, w jakiej woli się przyjmować produkty i w ten sposób dobrać preparat odpowiednio w tabletkach, kroplach, lub ziołach do parzenia. 

 

Omawiane schorzenia
Niestrawność (dyspepsja) to częste zaburzenie charakteryzujące się nieprzyjemnym, często bolesnym uczuciem w żołądku, wynikającym z zaburzonego trawienia. Objawy obejmują pieczenie brzucha, wzdęcia, z…
Omawiane substancje
Liście mięty pieprzowej zawierają olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest mentol. Zawierają ponadto garbniki, flawonoidy, gorycze i sole mineralne. Ze względu na zawartość tych substancji l…
Surowcem stosowanym w lecznictwie jest koszyczek rumianku (łac. Matricariae flos), który zawiera olejek eteryczny. Głównymi składnikami olejku są: chamazulen i α-bisabolol, a także farnezen, mircen i …
Podsumowanie
SubstancjeMięta pieprzowa,
Rumianek pospolity
SchorzeniaNiestrawność
KategoriaTrawienie,
Układ pokarmowy
TematyNiestrawność
AutorMartyna Piotrowska
Ostatnia aktualizacja2 tygodnie temu
Data publikacji12.07.2022
Bibliografia5 źródeł