aleric

Aleric deslo USP

floradix

Floradix Żelazo i witaminy

nisita

Nisita

Biotilac Biotic

hascovir

Hascovir Control Max

kerabione

Kerabione

raphaholin C

Raphacholin C

ecomer

Ecomer Odporność + witamina E

chitosan

Olimp Chitosan+chrom

, , , ,

Poznaj właściwości oleju rycynowego. Na po pomaga?

Jakie zastosowanie ma olej rycynowy?

Olej rycynowy, można nazwać wszechstronnym olejem, ponieważ jego zastosowanie jest naprawdę bardzo szerokie. Wykorzystuje się go zarówno w farmacji jak i kosmetyce. Wykazuje szereg aktywności, między innymi działa przeczyszczająco, przeciwutleniająco czy przeciwbakteryjnie. To częsty składnik kosmetyków, takich jak odżywki do włosów, paznokci czy rzęs, ale także składnik kropli do oczu. 

Olej rycynowy — co to za olej i skąd jest pozyskiwany?

Olej rycynowy uzyskuje się z rośliny rącznik pospolity (Ricinus communis), z rodziny wilczomleczowatych. Pochodzi ona z Indii, jednak powszechne są jej uprawy na całym świecie. Jest to roślina sporych rozmiarów, najwyższe okazy mogą mierzyć nawet kilka metrów. Rącznik pospolity charakteryzuje się atrakcyjnym wyglądem — duże kwiatostany oraz dłoniaste liście zachodzące czerwonym kolorem.

Z nasion rącznika pospolitego (Semen Ricini) pozyskuje się olej rycynowy poprzez tłoczenie na zimno. Istotne jest, że kolejno olej musi być poddany obróbce termicznej, aby zdezaktywować rycynę — toksyczne białko występujące w nasionach rącznika (i nie tylko, bo zawierają ją także inne części tej rośliny, jednak w mniejszych ilościach) [1,2].

Olej rycynowy — właściwości. Jak działa na organizm?

Olej rycynowy to gęsta, lepka ciecz o żółtawym zabarwieniu. Swoje właściwości, które wykorzystuje się zarówno w kosmetyce jak i w farmacji zawdzięcza w dużej mierze obecności kwasu rycynolowego, który stanowi aż 90% wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w tym oleju. Ponadto występują w nim również kwas oleinowy oraz linolowy (jednak w mniejszej ilości). Olej rycynowy bogaty jest także w witaminę E — znany antyoksydant, rozpowszechniony w kosmetykach o profilu przeciwstarzeniowym. Najpopularniejsze właściwości oleju rycynowego to:

  • przeczyszczające,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwzapalne,
  • nawilżające [4,5].

Jakie zastosowanie ma olej rycynowy?

Olej rycynowy stosuje się wewnętrznie — do picia, jako znany i skuteczny środek na zaparcia. Jest to także bardzo popularny składnik kosmetyków (znany jako Castor oil). Może być stosowany zewnętrznie zarówno na włosy, paznokcie jak i  skórę. Mniej znane i popularne jest zastosowanie oleju rycynowego jako składnika kropli do oczu. Olej rycynowy do ucha bywa stosowany w medycynie ludowej na szumy uszne.

Olej rycynowy do picia na zaparcia

Olej rycynowy to znany od lat środek przeczyszczający stosowany w przypadku zaparć. Po jego przyjęciu doustnym występuje efekt drażniący na ściany jelita, a także wzmożenie ruchów perystaltycznych jelit oraz zwiększona sekrecja wody i elektrolitów do światła jelita. Wszystko to sprzyja rozluźnieniu mas kałowych i łatwiejszemu wypróżnieniu. Ze względu na dostępność aktualnie innych, nowszych i  skutecznych preparatów przeczyszczających, nie jest obecnie często stosowany jako środek przeczyszczający [4,5].

Olej rycynowy na rzęsy, brwi i włosy

Nie od dzisiaj wiadomo, że po olej rycynowy chętnie sięgamy także w celu wzmocnienia i odżywienia rzęs, brwi oraz włosów. To popularny składnik różnego rodzaju odżywek. Jego regularne stosowanie zewnętrzne na włosy, rzęsy czy paznokcie,  pozwala je odżywić oraz wzmocnić [2].

Olej rycynowy na twarz

Olej rycynowy można nakładać zarówno na całą twarz jak i punktowo. W pierwszym przypadku posłuży on jako odżywcze serum, które najlepiej nanieść na całą twarz na noc, po dokładnym oczyszczeniu skóry. Punktowo olej rycynowy na twarz stosuje się na zmiany skórne np. trądzikowe, ma on działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne [2,4].

Olej rycynowy w schorzeniach oczu

Ciekawym, zastosowaniem oleju rycynowego, jest jego użycie w przypadku problemów z suchym okiem, a także w zapaleniu powiek i dysfunkcji gruczołów Meimboma. Składniki oleju, przede wszystkim kwas rycynolowy, ma zdolność do tworzenia polimerów, estrów oraz amidów. Dzięki temu może uzupełniać niedobory fizjologicznych lipidów filmu łzowego (np. krople do oczu Optive plus) [3].

Bibliografia

  1. Kula J., Olej rycynowy — chemia i zastosowanie, Przemysł chemiczny, 77/11 (1998)
  2. Reszke R., Reich A., Wybrane składniki pochodzenia roślinnegoo obecne w kosmetykach dostępnych w Polsce, Forum Dermatologicum 2016, tom 2, nr 2
  3. Sandford C E., Therapeutic potential of castor oil in managing blepharitis, meibomian gland dysfunction and dry eye, Clinical and Experimental Optometry
  4. Alookaran J.,Tripp J., Castor Oil, StatPearls Publishing; 2023 Jan.2022 Nov 21.
  5. https://rozanski.li/1164/olej-rycynowy-olej-z-racznika-oleum-ricini-w-lecznictwie-i-kosmetyce/ [dostęp: 15.09.2023]

Omawiane substancje

  • Olej rycynowy

    Olej rycynowy jest pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego. Jest stosowany w kosmetyce i medycynie ze względu na swoje właściwości nawilżające i przeczyszczające.
    Surowce roślinne

Omawiane schorzenia

  • Wypadanie włosów

    Wypadanie włosów jest powszechnym schorzeniem, które dotyka zarówno mężczyzn, jak i kobiety. Może mieć różne przyczyny, takie jak choroby skóry głowy, zaburzenia hormonalne, stres czy nieodpowiednia dieta.
  • Zaburzenia wzrostu paznokci

    Zaburzenia wzrostu paznokci to schorzenie, które może dotyczyć zarówno paznokci u rąk, jak i u stóp. Objawia się m.in. wolnym wzrostem, łamliwością i rozwarstwianiem paznokci.
  • Zaparcia

    Zaparcia to schorzenie, które charakteryzuje się trudnościami w wypróżnianiu oraz nieregularnymi wypróżnieniami. Może być spowodowane przez różne czynniki, takie jak dieta, brak aktywności fizycznej czy też choroby przewodu pokarmowego.
  • Zespół suchego oka

    Zespół suchego oka to choroba, która powoduje suchość, pieczenie i uczucie piasku w oczach. Może być spowodowana wiekiem, chorobami autoimmunologicznymi lub nieprawidłowym funkcjonowaniem gruczołów łzowych.

Więcej poradników

Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , , , , .