aleric

Aleric deslo USP

floradix

Floradix Żelazo i witaminy

nisita

Nisita

Biotilac Biotic

hascovir

Hascovir Control Max

kerabione

Kerabione

raphaholin C

Raphacholin C

ecomer

Ecomer Odporność + witamina E

chitosan

Olimp Chitosan+chrom

, ,

Jak działają biofalwonoidy?

Gdzie występują bioflawonoidy?

Coraz większą uwagę w dzisiejszym świecie przywiązuje się do zdrowej i zrównoważonej diety. Jest to związane z chęcią aktywnego życia, posiadania dobrego samopoczucia czy dobrej kondycji. Jednym z ważnych składników wpływających na zdrowie są bioflawonoidy. Są to naturalne związki roślinne obecne w wielu owocach, warzywach czy innych roślinach. Warto bliżej przyjrzeć się, jakie korzyści daje ich stosowanie i kiedy potrzebna jest ich suplementacja.
Bioflawonoidy dla zdrowia

Czym są bioflawonoidy?

Bioflawonoidy to organiczne związki chemiczne obecne w warzywach, owocach i innych roślinach. Co ciekawe, to właśnie bioflawonoidy odpowiadają za barwę wielu owoców i warzyw, jednocześnie chroniąc je przed szkodliwymi czynnikami, jak chociażby zanieczyszczenie powietrza, grzyby, pleśń czy nawet żerującymi na nich owadami. W chwili obecnej odkryto już ponad 4000 bioflawonoidów, które ze względu na ich właściwości początkowo uważano za witaminy [1].

Bioflawonoidy — gdzie występują?

Jak opisano powyżej, bioflawonoidy można znaleźć przede wszystkim w warzywach i owocach, a dokładnie w ich skórkach. Bardzo duże ilości tych substancji można znaleźć m.in. w jabłkach czy cebuli. Ponieważ największą ilość bioflawnoidów można znaleźć w skórkach, warto następnym razem zrezygnować z obierania jabłka [2].

Gdzie występują bioflawonoidy?

Jakie są rodzaje bioflawonoidów?

Bioflawonoidy można podzielić na kilka mniejszych podgrup:

  • antocyjanidyny, należą do nich m.in. cyjanidyna (hibiskus, głóg), delfinidyna (czarny bez, płatki kwiatów, winogrona, jagody czy żurawina) oraz obecne w borówkach, winogronach i żurawinie — malwidyna, petunidyna, pelargonidyna oraz peonidyna;
  • flawonole — substancje te, bogate m.in. w kwercetynę, kemferol, morynę i mirycetynę, występują w kwiatach kasztanowca, kwiatach głogu, w cebuli, w orzechach włoskich, czerwonych winogronach i w czerwonym winie;
  • flawony, takie jak luteolina czy apigenina;
  • flawanony, głównie hesperydyna oraz naringenina (cytrusy);
  • izoflawony — glicyteina oraz genisteina (soja, rośliny z rodziny bobowatych)
  • katechiny, do których należą m.in. katechina czy tefalwin (zielona herbata, wino) [1,2].

Bioflawonoidy — jak działają?

Bioflawonoidy mają szerokie spektrum działania na ludzki organizm. Warto wyróżnić następujące właściwości lecznicze:

  • są pomocne w utrzymaniu sprawności oraz pozwalają zachować dobre zdrowie;
  • mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu infekcji, takich jak przeziębienie czy grypa;
  • korzystnie działają w przypadku niektórych schorzeń układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca czy choroby serca;
  • wykazują działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające), chroniąc organizm człowieka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • wspierają korzystne dla zdrowia działania innych substancji np. witaminy C [1].

Bioflawonoidy cytrusowe — kiedy suplementować?

Osoby zdrowe, które mają odpowiednio zbilansowaną dietę, nie muszą dodatkowo suplementować bioflawonoidów cytrusowych. Najlepiej jeśli spożywają oni surowe owoce cytrusowe, niepoddane obróbce termicznej. Jeżeli jednak pacjenci cierpią na m.in. cukrzycę, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze czy choroby mięśnia sercowego, to warto, aby rozważyli dodatkową suplementację tych substancji. Najczęściej zalecane jest w takich przypadkach suplementacja 1000 mg bioflawonoidow cytrusowych na dobę [3].

Bioflawonoidy — przeciwwskazania. Kto nie powinien ich stosować?

Są to substancje bezpieczne dla zdrowia, które trudno jednocześnie przedawkować. Mogą one jednak powodować interakcje z niektórymi lekami np. antybiotykami należącymi do grupy streptomycyny. W takich sytuacjach, podczas terapii, nie należy suplementować bioflawonoidów oraz spożywać pożywienia, które je zawierają [1,3].

Bioflawonoidy cytrusowe w ciąży — czy można suplementować?

Bioflawonoidy zawarte w pokarmach, takich jak cytrusy, owoce czy warzywa, są z reguły uznawane za bezpieczne w ciąży. Dotyczy to przypadków, kiedy są spożywane w normalnych ilościach, jako element zbilansowanej diety. W przypadku chęci ich suplementacji warto skonsultować się z lekarzem, aby uniknąć ewentualnego ryzyka [3].

Bioflawonoidy cytrusowe — przykładowe preparaty. Co kupisz w aptece?

NOW Bioflawonoidy cytrusowe 700 mg, suplement diety

Skład

  • 1 kapsułka zawiera 50 mg witaminy C, 700 mg kompleksu bioflawnoidów cytrusowych i 50 mg pączku kwiatu Rutin Powder.

Stosowanie

  • 2 kapsułki dziennie

Wskazania

  • Suplement diety stosowany jest w celu wspierania prawidłowej odpowiedzi układu immunologicznego i poprawy działania układu naczyniowego.

O produkcie

  • nie zawiera dodatku pszenicy, glutenu, soi, mleka, jajek, ryb, skorupiaków lub orzechów drzewnych;
  • pomimo, że jest to suplement diety, producent wskazuje na zachowanie norm GMP podczas jego produkcji;
  • dodatek witaminy C, która wykazuje efekt synergistyczny.
  • 2 kapsułki dziennie;
  • wysoka cena produktu [4].

Allnutrition Vitamin C 1000 + bioflawonoidy, suplement diety

Skład

  • 1 kapsułka zawiera 1000 mg witaminy C i 10 mg bioflawonoidów.

Stosowanie

  • 1 kapsułka dziennie w trakcie posiłku (popijając wodą).

Wskazania

  • Suplement jest stosowany w celu uzupełniania niedoborów witaminy C, wspomaga prawidłowe funkcjonowania układu odpornościowego oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

O produkcie

  • 1 kapsułka dziennie;
  • duża dawka witaminy C.
  • mała dawka bioflawonoidów;
  • tylko 10 kapsułek w opakowaniu [5].

Puritan’s Pride Witamina C z bioflawonoidami 1000 mg, suplement diety

Skład

  • 1 tabletka zawiera 1000 mg witaminy C, 25 mg bioflawonoidów cytrusowych (ze skórki pomarańczy) oraz 20 mg owocu dzikiej róży.

Stosowanie

  • 1 tabletka dziennie, najlepiej podczas posiłku.

Wskazania

  • Produkt stosuje się w celu uzupełniania niedoborów witaminy C, wsparcia prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.

O produkcie

  • 1 kapsułka dziennie;
  • duża dawka witaminy C;
  • mała dawka bioflawonoidów [6].

Podsumowanie

Bioflawonoidy stanowią bardzo ważny składnik zdrowej diety. Są korzystne nie tylko w profilaktyce różnych chorób, ale i w utrzymaniu ogólnej kondycji organizmu, wspierają układ immunologiczny, wzmacniają odporność organizmu na szkodliwe wolne rodniki. Kluczem jest zbilansowana i odpowiednio zrównoważona dieta, szczególnie warto spożywać, o ile to możliwe, warzywa czy owoce (np. jabłka ze skórką) niepoddane obróbce termicznej. W przypadku braków w diecie lub u pewnych grup pacjentów, warto zastanowić się nad dodatkową suplementacją bioflawonoidów.

Bibliografia

  1. Narayana, K. Raj, et al. „Bioflavonoids classification, pharmacological, biochemical effects and therapeutic potential.” Indian journal of pharmacology 33.1 (2001): 2-16.
  2. Russo, A., et al. „Bioflavonoids as antiradicals, antioxidants and DNA cleavage protectors.” Cell biology and toxicology 16 (2000): 91-98.
  3. Garg, A., et al. „Chemistry and pharmacology of the citrus bioflavonoid hesperidin.” Phytotherapy research 15.8 (2001): 655-669.
  4. https://www.naturawit.pl/product-pol-1946-Now-Foods-Bioflawonoidy-Cytrusowe-700-mg-100-kapsulek.html (19.09.2023 16:00)
  5. https://allnutrition.pl/produkt/vitamin-c-with-bioflavonoids-200-kapsulek-witamina-c-i-bioflawonoidy/ (19.09.2023 16:24)
  6. https://puritans.pl/pl/witaminy-i-mineraly/543-puritan-s-pride-witamina-c-z-bioflawonoidami-1000-mg-250-tabletek.html (19.09.2023 16:46)

Omawiane substancje

  • Bioflawonoidy cytrusowe

    Bioflawonoidy cytrusowe to substancje naturalnie występujące w owocach cytrusowych, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwutleniające. Są one wykorzystywane w medycynie naturalnej jako składnik suplementów diety i leków.
    Substancje Syntetyczne i Biologiczne

Omawiane schorzenia

  • Spadek odporności

    Schorzenie charakteryzujące się osłabieniem naturalnej obrony organizmu przed chorobami. Może być spowodowane przez różne czynniki, takie jak stres, brak snu, niezdrowa dieta czy choroby przewlekłe.

Więcej poradników

Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , , .