leki-orange

Czy istnieje dieta odmładzająca?

Dieta anti-anging, czyli co jeść, aby zachować wieczną młodość

Obecnie odsetek ludzi starszych ciągle rośnie. Starzenie się to nie tylko kwestia wyglądu — choć to właśnie na swojej twarzy najczęściej zauważamy pierwsze oznaki przemijającego czasu. Proces starzenia się dotyczy także funkcjonowania naszych narządów wewnętrznych i zwiększonego ryzyka występowania wielu chorób. Czym jest dieta anti-anging? Czy pomoże nam zachować młodość na dłużej?

Z biologicznego punktu widzenia, starzenie się organizmu określa się jako przewagę procesów katabolicznych (czyli procesów rozpadu) nad procesami anabolicznymi (czyli na tworzeniu nowych związków i struktur). Efektem dominacji katabolizmu jest m.in. zwiększenie ryzyka występowania wielu chorób. Od dawna wiadomo, że dieta ma fundamentalne znaczenie w zachowaniu zdrowia na długie lata. Jak zatrzymać czas, modulując nasz jadłospis? [1].

Odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta to jedno z narzędzi, za pomocą którego możemy spowolnić szybkość upływającego czasu. Brzmi to jednak jak frazes — czym właściwie jest ta „odpowiednia dieta”? Jej składowymi są:

  • ekologiczne produkty wysokiej jakości;
  • podaż odpowiedniej ilości płynów;
  • rezygnacja z żywności wysoko przetworzonej na rzecz surowych warzyw i owoców;
  • restrykcja kaloryczna.

Nie mniej ważna jest również regularna aktywność fizyczna [1,2] .

Starzenie się skóry

Proces starzenia się skóry jest całkowicie naturalny i czeka każdego człowieka. Naturalnie, choć w sposób niewidoczny, rozpoczyna się między 25. a 30. rokiem życia. Skóra powoli traci jędrność, zmienia się jej równowaga wodno-lipidowa. Warstwy naskórka stają się coraz mniejsze, przez co sam naskórek jest dużo cieńszy. Zmniejsza się wymiana składników odżywczych między naskórkiem a skórą właściwą. W skórze właściwej zmniejsza się ilość i naprężenie włókien kolagenowych, przez co skóra traci jędrność. Wydzielanie potu i łoju znacznie się zmniejsza, czego wynikiem jest suchość skóry. 

U każdej osoby proces starzenia się obejmuje te same etapy, jednak nie u wszystkich przebiega w takim samym tempie. Duże znaczenie odgrywają uwarunkowania genetyczne, a jeszcze większe ma nasz styl życia. Promieniowanie słoneczne ma piorunujący wpływ na przyspieszenie starzenia się skóry. Niestosowanie filtrów słonecznych w połączeniu z częstą ekspozycją na słońce w młodym wieku da widoczne efekty na skórze w wieku dojrzałym. Sporą rolę gra też dieta. Zachowanie zdrowej diety bogatej w składniki antyoksydacyjne spowolni proces starzenia się skóry [1]. 

Co jeść, aby zachować młodość?

Sposobem za zachowanie „długowieczności” jest dominacja produktów roślinnych nad zwierzęcymi w naszym codziennym jadłospisie. Warto także zwrócić uwagę na pochodzenie żywności oraz na sposób przyrządzania posiłków — jedzenie w stołówkach czy restauracjach niewątpliwie ma wiele zalet, niemniej nie mamy wpływu na to, w jaki sposób zostanie przygotowania nasza potrawa. Na jakie składniki warto zwrócić uwagę, komponując dietę anti-anging?

Dieta bogata w likopen

Likopen to jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Pomaga walczyć organizmowi z nadmiarem wolnych rodników, które są odpowiedzialne m.in. za uszkodzenia DNA oraz rozwój chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Pełni on również istotną funkcję w metabolizmie cholesterolu, obniżając jego poziom we krwi. Dzięki temu likopen zmniejsza ryzyko zapadalności na choroby układu krążenia, a według badań ryzyko zawału redukuje aż o 30-40%.

Najwyższą zawartość likopenu wykazują przetwory pomidorowe: pasty, sosy, ketchup [2,4].

Luteina i zeaksantyna

Luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na siatkówkę oka. Są zatem wykorzystywane w prewencji zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem. Związki te są silnymi antyoksydantami, dzięki czemu ograniczają niszczące działanie wolnych rodników.

Bogatymi źródłami luteiny i zeaksantyny są żółtka jaja kurzego oraz kukurydza [2,5].

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe — NNKT w diecie

Najważniejszymi NNKT, hamującymi proces starzenia się organizmu, są kwasy omega-3 i omega-6. Nasz organizm nie jest w stanie sam ich syntetyzować, dlatego konieczna jest ich regularna podaż w diecie. Istotna jest jednak ich wzajemna proporcja — stosunek omega-6 do omega-3 powinien wynosić ok. 4:1. Według badań przeciętny europejczyk mocno odbiega od tej normy, spożywając te kwasy w stosunku 15-20:1, co jest wynikiem zbyt dużego spożycia tłuszczów zwierzęcych. Odpowiednia podaż NNKT warunkuje prawidłowe funkcjonowanie każdego narządu w organizmie, ale ich szczególną uwagę zwraca wpływ na układ krążenia, siatkówkę oka oraz mózg .

Oleje roślinne, w tym słonecznikowy, z wiesiołka, kukurydziany, rzepakowy, nieoczyszczony olej lniany tłoczony na zimno, są bogatym źródłem NNKT [2,6].

Resweratrol

Resweratrol to związek należący do fitoestrogenów, czyli związków pochodzenia roślinnego, działającego w ludzkim organizmie na podobieństwo estrogenów. Ma on zdolność hamowania wzrostu komórek rakowych i wzmaga ich apoptozę, czyli uśmiercanie.

Związek ten występuje przede wszystkim w winogronach oraz czerwonym winie [1].

Jagody acai i czarna porzeczka jako obowiązkowy składnik diety

Jagody acai przypominają naszą rodzimą czarną porzeczkę. Są one źródłem przeciwutleniaczy, NNKT, a także błonnika pokarmowego oraz wapnia. Co więcej, według badań na grupie dorosłych z nadwagą, owoce te spożywane przez 30 dni obniżały istotnie poziom glukozy poposiłkowej. Nastąpił również spadek poziomu insuliny na czczo, co przekłada się na ograniczenie rozwoju chorób metabolicznych [2,7].

Żurawina

Owoce żurawiny obfitują w naturalne antyoksydanty (antocyjany, flawonoidy), witaminy (C, K, wit. z grupy B), luteinę, zeaksantynę, oraz szereg mikroelementów: potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, jod i cynk. Dzięki bogatemu składowi, żurawina jest owocem o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Z kolei wysokie stężenie antyoksydantów redukuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i hamując procesy starzenia się organizmu. Żurawina jest także zalecana w przebiegu miażdżycy, zakrzepicy czy innych chorób układu sercowo-naczyniowego [2,8].

Komosa ryżowa w diecie

Komosa ryżowa nazywana jest również quinoa. Choć pochodzi z Ameryki Południowej, coraz częściej gości na polskich talerzach. Nic dziwnego, nasiona komosy ryżowej mają bowiem wyższą wartość odżywczą w porównaniu do większości zbóż. Jest ona także cennym źródłem NNKT oraz witamin i minerałów. Z kolei duża zawartość polifenoli warunkuje jej silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu obniża ona znacznie ryzyko tworzenia różnorakich zmian nowotworowych. Niekiedy jest ona określana mianem superzboża o właściwościach przeciwstarzeniowych [2,9].

Pachnotka zwyczajna

Pachnotka zwyczajna jest od wieków stosowana w medycynie tradycyjnej jako antydepresant. Ma ona również właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbólowe oraz antyoksydacyjne. Roślina ta jest bogatym źródłem NNKT i polifenoli, które wykazują pozytywne działanie w profilaktyce i leczeniu dolegliwości pojawiających się wraz z wiekiem — próchnicy i paradontozy [2,10].

Dieta anti-anging nie zahamuje procesu starzenia się, ale może go spowolnić. Produkty spożywcze, obfitujące w witaminy, głównie A i E, tłuszcze (NNKT) oraz minerały, pomagają w zachowaniu dobrej kondycji naszego organizmu.

Omawiane produkty
Brak przypisanych produktów.
Podsumowanie
SubstancjeLuteina,
Żurawina wielkoowocowa
KategoriaOdchudzanie,
Styl życia
TematyDieta,
Profilaktyka,
Zdrowe odżywianie
AutorMaria Bialik
Ostatnia aktualizacja8 miesięcy temu
Data publikacji07.10.2021
Bibliografia10 źródeł