aleric

Aleric deslo USP

floradix

Floradix Żelazo i witaminy

nisita

Nisita

Biotilac Biotic

hascovir

Hascovir Control Max

kerabione

Kerabione

raphaholin C

Raphacholin C

ecomer

Ecomer Odporność + witamina E

chitosan

Olimp Chitosan+chrom

,

Kiedy warto stosować błonnik?

Błonnik w proszku czy tabletkach – który preparat będzie lepszy?

Błonnik jest niezbędnym składnikiem codziennej diety każdego człowieka. Co ciekawe, sam nie posiada właściwości odżywczych. Po co go spożywać i gdzie jest go najwięcej? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.
Błonnik - dlaczego go jeść?

Czym jest błonnik ?

Błonnik jest włóknem pokarmowym, który po spożyciu nie zostaje wchłonięty przez nasz organizm. W jelicie grubym ulega fermentacji i zostaje wydalony z kałem. Jakie w takim razie są korzyści ze spożywania błonnika?

  • Błonnik wykazuje dużą lepkość. Oznacza to, że ma zdolność wiązania wody, co wydłuża czas przebywania pokarmu w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu proces trawienia i wchłaniania trwa dłużej, więc więcej substancji odżywczych może trafić do komórek organizmu.
  • Posiłki, które zawierają dużą ilość błonnika, są objętościowo większe, a mniej kaloryczne. Powoduje to szybsze osiągnięcie uczucia sytości.
  • W jelicie grubym błonnik ulega fermentacji przez bakterie zasiedlające światło jelita. Dzięki temu bakterie pozyskują składniki odżywcze do dalszego rozwoju. Prawidłowy poziom mikrobioty jelitowej jest niezwykle istotny dla rozwoju naszej odporności, produkcji witaminy K, witamin z grupy B i hormonów.
  • Błonnik powoduje zwiększenie objętości stolca. Powoduje to łatwiejsze i regularniejsze wydalanie kału.
  • Włókna pokarmowe mają zdolność wiązania kwasów żółciowych. Dzięki temu tłuszcze i cholesterol ulegają mniejszej absorpcji z jelit [1].

Błonnik rozpuszczalny – w jakich produktach występuję?

Błonnik naturalnie występuje w produktach spożywczych. Są to przede wszystkim produkty roślinne takie jak pieczywo razowe, otręby, orzechy, suszone owoce i warzywa. Ilość błonnika w pożywieniu jest mała, w celu zapewnienia większego spożycia musimy zaopatrzyć się w błonnik w tabletkach, lub błonnik w proszku [1].

Błonnik w tabletkach na zaparcia

Jedną z dwóch dostępnych w aptekach form błonnika są preparaty w tabletkach. W zależności od firmy zawierają one błonnik pochodzący z różnych źródeł. Przykładowo:

  • Błonnik 100 tabl Walmark zawiera błonnik pochodzący z otrębów owsianych, pszennych, jęczmiennych, ryżowych, kukurydzianych oraz gumy guar. Dziennie powinno spożywać się do 4 tabletek, popijając dużą ilością wody.
  • Błonnik z ananasem Colfarm zawiera błonnik pszenny, jabłkowy i akacjowy oraz dodatek soku z ananasa. Maksymalnie dziennie można spożywać do 6 tabletek.

Czy błonnik w tabletkach pomaga schudnąć? Na to pytanie nie da się odpowiedzieć inaczej niż: zależy. Błonnik przyjmowany w tabletkach po każdej dawce trzeba popić przynajmniej szklanką wody. Zachowuje wszystkie wcześniej wymienione właściwości błonnika, więc powoduje szybsze uczucie sytości, co niewątpliwie pozwala na spożywanie mniejszej ilości pożywienia i przyczyni się do utraty wagi. Jednak nawet olbrzymie ilości spożywanego błonnika nie pomogą, jeśli dzienna ilość spożywanych kcal przekracza nasze dzienne zapotrzebowanie. Błonnik pomoże ograniczyć ilość spożywanego pokarmu, żebyśmy mogli łatwiej wejść w deficyt kaloryczny niezbędny do utraty wagi. Zobacz też: https://leki.pl/poradnik/odchudzanie-fakty-i-mity/

Błonnik w proszku

W aptece dostaniemy preparaty w postaci proszku, które po odmierzeniu porcji zalecanej przez producenta należy spożyć. Można je rozpuścić w dowolnym płynie i wypić, lub w formie sypkiej dodawać do posiłków. Preparaty w proszku mają często dodatki probiotyków, co daje dodatkowe korzyści zdrowotne. W aptece znajdziemy:

  • Colon C: gdzie źródłem błonnika są łupiny nasion babki jajowatej. Oprócz tego preparat zawiera probiotyki i inulinę z cykorii, czyli stanowi synbiotyk.
  • Ispagul S: preparat zawiera błonnik z łupin i nasion babki jajowatej.

Bibliografia

  1. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(1). 57-63

Omawiane substancje

  • Babka jajowata

    Babka jajowata to roślina o nasionach bogatych w błonnik, który pęcznieje w żołądku, tworząc żel i wspomagając wypróżnianie. Działa jako naturalny środek oczyszczający i przeczyszczający.
    Surowce roślinne
  • Błonnik

    Błonnik to substancja lecznicza, która wpływa korzystnie na trawienie i regulację poziomu cukru we krwi. Może być stosowany w leczeniu zaparć, chorób jelitowych oraz cukrzycy.
    Surowce roślinne
  • Błonnik z nasion babki płesznik

    Błonnik z nasion babki płesznik jest substancją leczniczą, która pomaga w regulacji trawienia i zapobieganiu chorobom jelitowym. Może być stosowany jako suplement diety lub składnik leków.
    Surowce roślinne

Omawiane schorzenia

  • Zaparcia

    Zaparcia to schorzenie, które charakteryzuje się trudnościami w wypróżnianiu oraz nieregularnymi wypróżnieniami. Może być spowodowane przez różne czynniki, takie jak dieta, brak aktywności fizycznej czy też choroby przewodu pokarmowego.

Więcej poradników

Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , .