Syrop z cebuli to jeden z leków, którego zrobienie nie sprawi nikomu żadnego problemu.

Przepis I

  1. Cebulę (rodzaj dowolny) należy pokroić w plastry lub kostkę.
  2. Wyparzyć słoik.
  3. Ułożyć na dnie pierwszą warstwę cebuli.
  4. Zasypać cukrem (rodzaj dowolny).
  5. Ułożyć drugą i kolejne warstwy cebuli, zasypując za każdym razem cukrem.
  6. Odstawić na 24 godz. w zamkniętym naczyniu do momentu, aż puści sok.
  7. Włożyć do lodówki na następne 24 godz.
  8. Odsączyć powstały syrop od kawałków cebuli.
  9. Przechowywać w lodówce do ok. 7 dni.

Przepis II — syrop z cebuli z dodatkami

  1. Dowolną ilość cebuli, kilka ząbków czosnku, kawałek obranego imbiru oraz obraną ze skórki cytrynę pokroić w plastry lub kostkę.
  2. Przygotować cukier, miód lub ksylitol.
  3. Wyparzyć słoik.
  4. Ułożyć na dnie pierwszą warstwę cebuli, 2-3 ząbki czosnku i 2-3 cienkie plastry imbiru oraz 2 plastry cytryny.
  5. Posypać cukrem, ksylitolem lub polać miodem.
  6. Czynność powtarzać do momentu, aż wszystkie składniki znajdą się w słoiku.
  7. Ostatnią warstwą powinien być cukier, miód lub ksylitol.
  8. Pozostawić w zamkniętym naczyniu do 24 godzin.
  9. Przecedzić i wstawić do lodówki na ok. 7 dni.

Dawkowanie

Zwykle stosuje się 1-3 łyżeczek syropu dziennie u dzieci i 3-6 łyżeczek również w dawkach podzielonych u dorosłych.

Syrop z cebuli, szczególnie przygotowany wg sposobu I, nie należy do smacznych. Tak przygotowane syropy można jednak w dowolny sposób modyfikować. Smak poprawimy, dodając szczyptę cynamonu, kilka goździków czy ziół, np.: tymianek, rozmaryn, czy szałwia. Można również dodać gotowy syrop np. klonowy.

REKLAMA
REKLAMA

Dzięki swojej skuteczności syrop z cebuli zdobył popularność już wieki temu. Silne działanie zawdzięcza olejkowi eterycznemu, który zawiera 0,3-0,5% związków siarki, glikozydy flawonoidowe, aminokwasy, cukry i pektyny. Obecne są również witaminy: C, B1, B2 i sole mineralne, głównie: Ca, K oraz Mg, P, Fe, J, Si, Na. Zawiera też kwas pantotenowy, nikotynowy oraz karoten [1,2].

Tak bogaty skład sprawia, że cebula ma szerokie zastosowanie. Dzięki właściwościom bakteriobójczym można ją stosować w zakażeniach bakteryjnych jamy ustnej i przewodu pokarmowego.

Jony Ca i K, mają właściwości alkalizujące.

Cebula działa też moczopędnie, przeciwmiażdżycowo i hamuje przerost prostaty. Obniża poziom cukru i ciśnienie, a także hamuje agregację płytek krwi [1,3].

To nie koniec dobroczynnych dla organizmu właściwości syropu z cebuli. Środek ten hamuje też suchy, męczący kaszel. Stosuje się go z powodzeniem nie tylko w okresie przeziębień, ale również jako środek pomocniczy hamujący kaszel towarzyszący astmie oskrzelowej [3]. (Czytaj także: 10 sposobów na wzmocnienie odporności)

Cebula dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym, bakteriostatycznym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, ma zastosowanie w preparatach działających na skórę. Regeneruje uszkodzony różnymi czynnikami naskórek. Pomaga w gojeniu ran i działa zmiękczająco na blizny pooperacyjne.

Na rynku aptecznym jest wiele syropów na kaszel. Syrop z cebuli zrobiony samodzielnie, będzie działał tak samo skutecznie, jak ten kupiony w aptece.