aleric

Aleric deslo USP

floradix

Floradix Żelazo i witaminy

nisita

Nisita

Biotilac Biotic

hascovir

Hascovir Control Max

kerabione

Kerabione

raphaholin C

Raphacholin C

ecomer

Ecomer Odporność + witamina E

chitosan

Olimp Chitosan+chrom

Jakie preparaty stosować, aby zakwasić mocz?

SPIS TREŚCI

Jak zakwasić mocz?

Mocz jest płynem biologicznym, który pozwala pozbyć się z organizmu produktów przemiany materii – u osób zdrowych powinien spełniać określone parametry. Wszelkie odchylenia od normy, jak choćby zmiana odczynu pH, warto skonsultować z lekarzem prowadzącym. 
Jak zakwasić mocz? (fot. Canva)

Co zawiera mocz?

Mocz powstaje w nerkach na drodze filtracji kłębuszkowej, wchłaniania zwrotnego oraz sekrecji i zawiera wiele różnych substancji. W głównej mierze są to woda oraz elektrolity (potas, sód, magnez, wapń, fosfor), związki azotowe (kreatynina i mocznik), a także barwniki nadające charakterystyczną barwę (urobilinogen). W stanach patologicznych w moczu może znaleźć się np. glukoza (co może sugerować np. cukrzycę) lub białka (możliwe uszkodzenie nerek), jednak nie są to sytuacje zero-jedynkowe i konieczne jest wówczas poszerzenie diagnostyki.

Jako że nerki pozwalają oczyścić organizm z produktów przemiany materii, w moczu mogą znajdować się również różnego rodzaju metabolity leków, np. paracetamolu (Apap), ibuprofenu (Ibuprom, Ibum), metforminy (Glucophage, Metformax, Siofor), a także kofeiny czy morfiny (Sevredol). Mocz jest również wykorzystywany do badania na obecność narkotyków, ponieważ wiele metabolitów związków psychoaktywnych może utrzymywać się w płynie od kilku do nawet kilkunastu dni [1, 2].

Jaki jest prawidłowy odczyn moczu?

Prawidłowy odczyn (pH) moczu oscyluje w granicach 4,5-8, natomiast za normę uznaje się wynik ok. 6,5-7. Im niższe pH, tym mocz jest bardziej kwaśny i odwrotnie – im wyższe, tym jest bardziej zasadowy. 

Lekko kwasowe środowisko zapobiega m.in. namnażaniu drobnoustrojów w obrębie dróg moczowych czy rozwojowi kamicy nerkowej (tworzeniu kryształów kwasu moczowego lub soli wapnia). Zasadowy odczyn moczu może natomiast towarzyszyć infekcji bakteryjnej układu moczowego, a także być oznaką zaburzeń czynnościowych nerek [1, 2].

Czy mocz trzeba zakwaszać?

Wiele osób, chcąc zapobiec infekcjom układu moczowego, decyduje się na zakwaszanie moczu. O tym, czy jest to rzeczywiście konieczne, powinien zadecydować lekarz. W warunkach fizjologicznych mocz jest jednym z czynników, który pomaga utrzymać homeostazę organizmu, czyli równowagę wewnętrzną. Prawidłowy odczyn moczu również warunkowany jest przez procesy kompensacyjne zachodzące w organizmie. Zakwaszanie moczu, o ile jest konieczne, powinno mieć więc charakter kontrolowany [1].

Witamina C na zakwaszenie moczu – czy to rzeczywiście ma sens?

Witamina C (kwas askorbinowy) nie jest obecnie zalecana jako substancja wspomagająca zakwaszenie moczu. Wykazano, że przewlekłe stosowanie kwasu askorbinowego w dawce wynoszącej od 500 do 2000 mg na dobę zwiększa stężenie szczawianów w moczu.

Jak zakwasić mocz?

Choć pojedyncze kryształy szczawianu wapnia rzeczywiście mogą znajdować się w moczu w warunkach fizjologicznych, zwiększenie ich ilości może doprowadzać do tworzenia twardego osadu, a następnie kamieni nerkowych. Mówimy wówczas o tzw. kamicy szczawianowej.

Udowodniono, że nawet wysokie dawki kwasu askorbinowego nie wpływają znacząco na odczyn moczu. Stosowanie witaminy C nie ma więc większego sensu w przypadku chęci zakwaszenia moczu, a zażywanie wysokich dawek tej substancji może okazać się szkodliwe [3, 4].

Jakie są naturalne sposoby na zakwaszenie moczu?

Skoro więc stosowanie witaminy C nie jest odpowiednim środkiem na zakwaszenie moczu, może warto sięgnąć po naturalne sposoby? Jeszcze do niedawna za skuteczny środek uznawano żurawinę amerykańską (Vaccinium macrocarpon). W 1914 roku wykryto w jej owocach kwas benzoesowy, natomiast w moczu osób, które spożywały przetwory z żurawiny oznaczono kwas hipurowy. To skłoniło badaczy do postawienia tezy, jakoby żurawina posiadała właściwości zakwaszające mocz. 

Jednak właściwości lecznicze żurawiny nie wynikają ze zdolności do zakwaszania moczu, ponieważ (podobnie jak w przypadku wit. C) odczyn płynu nie obniża się w tym przypadku istotnie. Główne znaczenie mają obecne w owocach żurawiny związki flawonoidowe, a mianowicie procyjanidy i proantocyjanidy, które ograniczają przyleganie bakterii do komórek nabłonka układu moczowego [5].

Wskaźnik PRAL a stopień zakwaszenia moczu

PRAL, czyli Potential Renal Acid Load, to wskaźnik, który pozwala określić wpływ różnych produktów żywnościowych na pH moczu. Ujemny wskaźnik PRAL wskazuje na produkty o charakterze zasadowym, zaś dodatni opisuje produkty kwasowe. Zerowy wskaźnik jest natomiast zarezerwowany dla produktów neutralnych.

I tak, za produkty o charakterze zasadowym uznaje się większość owoców, warzyw oraz soków. Z kolei wśród produktów kwasowych można wymienić mięso, ryby, owoce morza, a także produkty zbożowe i mleczne. Do produktów neutralnych zalicza się oleje roślinne.

Organizm jest skonstruowany w taki sposób, że wszelkie odchylenia od normy są stopniowo kompensowane. Jednak dieta może mieć wpływ na różnego rodzaju parametry, jak choćby odczyn moczu. W produktach żywnościowych znajduje się bowiem szereg pierwiastków o charakterze kwasowym (np. siarka, chlor, fosfor) lub zasadowym (magnez, potas, wapń), które rzeczywiście mogą wywoływać zmiany pH moczu [6].

Pamiętajmy jednak, że w tym przypadku skrajności nie są zjawiskiem pożądanym. Organizm dąży do równowagi, dlatego nie jest dla niego korzystne ani silne zakwaszenie moczu, ani jego uzasadowienie. 

Bibliografia

  1. Hashimoto, Yoshitaka, et al. „Urinary pH is a predictor of diabetes in men; a population based large scale cohort study.” Diabetes research and clinical practice 130 (2017): 9-14.
  2. Vandevenne, M., H. Vandenbussche, and Alain Verstraete. „Detection time of drugs of abuse in urine.” Acta Clinica Belgica 55.6 (2000): 323-333.
  3. Baxmann, Alessandra Calábria, Claudia De OG Mendonca, and Ita Pfeferman Heilberg. „Effect of vitamin C supplements on urinary oxalate and pH in calcium stone-forming patients.” Kidney international 63.3 (2003): 1066-1071.
  4. Wagner, C A; Mohebbi, N (2010). Urinary pH and stone formation. Journal of Nephrology, 23 Sup(16):S165-S169.
  5. Gryszczyńska, Agnieszka. „Żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon)–lek na problemy urologiczne.” Urologia 63 (2010).
  6. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zakwaszenie-organizmu-prawda-czy-mit/ (dostęp 11.12.2023)

Omawiane substancje

  • Witamina C

    Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej niedobór może prowadzić do różnych schorzeń. Suplementacja witaminy C może pomóc w zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób.
    Witaminy i mikro- i makroelementy
  • Żurawina wielkoowocowa

    Żurawina wielkoowocowa to roślina z rodziny wrzosowatych. Jej owoce są bogate w witaminę C i mają właściwości przeciwbakteryjne.
    Surowce roślinne

Omawiane schorzenia

W tym poradniku nie omawiamy konkretnych schorzeń.

Więcej poradników

Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: .