Co powinien jeść pacjent z fibromialgią?

Data publikacji:

Ostatnia aktualizacja:

Jak powinno wyglądać odżywianie i suplementacja chorych na fibromialgię?

Pisaliśmy już o sposobach redukowania bólu u pacjentów chorych na fibromialgię w poprzednim artykule, a dziś omówimy, jakie zasady żywieniowe są zalecane dla chorych na fibromialgię oraz jakie suplementy mogą pomóc przy tym schorzeniu. Warto postawić przede wszystkim na zrównoważoną dietę przeciwzapalną, ograniczyć gluten, słodycze i przetworzoną żywność, a zaprosić do swojej kuchni wszystko co najbliższe naturze. Na początek przede wszystkim OBSERWUJ – siebie i reakcje swojego ciała na konkretne produkty. Jak się czuję po zjedzeniu danego posiłku? Czy dodaje mi on energii, czy raczej chce mi się spać?
Jak powinno wyglądać odżywianie i suplementacja chorych na fibromialgię?

Co powinien jeść pacjent z fibromialgią?

Nie ma określonej jasno reguły, bo każdy z nas jest inny, jednak dieta przeciwzapalna przynosi najwięcej korzyści jeśli chodzi o zmniejszanie bólu. Na pewno warto wziąć pod uwagę swoje uwarunkowania, czy odczuwamy ciepło czy zimno, co jest świeże w regionie, w którym mieszkam. Poza tym postaw na naturalne, nieprzetworzone produkty jak dobrej jakości mięso/ryby, jajka, zielone warzywa, orzechy i nasiona spożywane na zimno, kasze, zioła, przyprawy i korzenie. Na pewno super sprawdzą się też zupy w codziennym jadłospisie.

Każdy dzień warto rozpocząć od szklanki ciepłej wody, co pobudzi narządy do pracy i wpłynie korzystnie na samopoczucie. Pij ciepłą wodę na pół godziny przed posiłkiem, ale nawadniaj się też w ciągu dnia. Możesz dodać szczyptę soli kłodawskiej niejodowanej nierafinowanej. Często bóle ciała mogą być spowodowane odwodnieniem. Woda pomaga utrzymać odpowiednią równowagę płynów w organizmie, co może pomóc złagodzić bóle mięśniowe i stawowe.

Czego nie jeść przy fibromialgii?

Unikaj potencjalnych wyzwalaczy bólu. Z czasem nauczysz się siebie na tyle, by wcześniej móc określić czy dany produkt wpłynie na ciebie korzystnie, czy szkodliwie. Ogranicz bezwzględnie produkty, po których źle się czujesz i stale poszerzaj swoje obserwacje o ciele.

Często wymieniane jako potencjalne wyzwalacze to: produkty mleczne, gluten, cukier, ziemniaki, warzywa psiankowate, kofeina i alkohol. Spróbuj prowadzić dziennik żywieniowy, w którym będziesz zapisywać, jakie produkty spożywasz i jakie objawy występują po ich spożyciu. To pomoże Ci zidentyfikować indywidualne czynniki, które mogą wpływać na Twoje samopoczucie.

Regularność jest ważna!

Regularne spożywanie posiłków jest istotne dla utrzymania stabilnego poziomu energii i zaspokojenia potrzeb organizmu. Kiedy organizm “może przewidzieć” o której godzinie dostarczysz pokarm, nie ma potrzeby go sobie odkładać (w postaci tłuszczu) na później. Postaraj się jeść regularnie, unikając długich przerw między posiłkami. Staraj się również spożywać mniejsze, częstsze posiłki, które pomogą utrzymać równowagę poziomu glukozy we krwi. 

Jaką suplementację warto stosować?

Chorzy na fibromialgię często wykazują poważne niedobory pierwiastków, ze względu na ubogą dietę. W związku z tym warto wykonać pierwiastkową analizę z włosa, która pokaże jednoznacznie, co powinniśmy suplementować. Najlepiej jeśli witaminy i minerały będziemy czerpać ze zbilansowanej diety, ale czasem potrzebujemy dodatkowego wsparcia. Wtedy zgodnie z zasadą “jak najbliżej natury” wybierz produkty na bazie ziół i korzeni. Po pomoc w tym obszarze można odezwać się do dietetyków, zielarzy. Ważne jest, aby przed rozpoczęciem suplementacji skonsultować się z lekarzem, ponieważ niektóre suplementy mogą mieć interakcje z innymi lekami lub nie być odpowiednie dla niektórych osób.

Fundacja Mimoza Logo

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat odżywiania i zdrowych nawyków żywieniowych w fibromialgii to zapraszamy się na Facebooka Fundacji MIMOZA, gdzie odbyły się już dwa webinary edukacyjne z tego obszaru. Znajdziesz tam odpowiedzi na wiele pytań typu “co można, a co nie można?”, a także jak wzmocnić swój organizm i poprzez to zmniejszyć dolegliwości bólowe.

Autor: Fundacja Mimoza

Bibliografia

Powiązane produkty

Omawiane substancje

W tym poradniku nie omawiamy konkretnych substancji.

Omawiane schorzenia

W tym poradniku nie omawiamy konkretnych schorzeń.

Więcej poradników

Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: .
  • Ilustracja poradnika Podwyższony kortyzol: co musisz wiedzieć?

    Czy wiesz, że kortyzol, hormon stresu, naturalnie podwyższa się rano, aby pomóc nam zacząć dzień? To normalne zjawisko,…

  • Ilustracja poradnika Czy Apap i Paracetamol to ten sam lek? Zamienniki leków

    Zdarza się, że podczas wizyty w aptece farmaceuta w odpowiedzi na prośbę o paracetamol, czy ibuprofen proponuje preparaty…

  • Ilustracja poradnika Jak postępować, gdy podejrzewasz zawał serca?

    Zawał serca to nie tylko ból w klatce piersiowej. Objawia się on również wieloma innymi symptomami. Warto je…

  • Ilustracja poradnika Czerwone wino najzdrowszym alkoholem?

    Na popularnym serwisie informacyjnym, dotyczącym dbania o zdrowie i profilaktyki chorób, pojawiła się informacja, jakoby picie czerwonego wina…

  • Ilustracja poradnika Co to jest wyrób medyczny?

    Wielu pacjentów udających się do apteki po chociażby tabletki na ból gardła, jest przekonanych, że otrzymują lek. W…