aleric

Aleric deslo USP

floradix

Floradix Żelazo i witaminy

nisita

Nisita

Biotilac Biotic

hascovir

Hascovir Control Max

kerabione

Kerabione

raphaholin C

Raphacholin C

ecomer

Ecomer Odporność + witamina E

chitosan

Olimp Chitosan+chrom

, ,

Jak pozbyć się Salmonelli z organizmu?

Jak leczyć Salmonellę?

Salmonella to grupa bakterii, która powoduje groźne dla zdrowia zatrucia pokarmowe. Najczęściej do zakażenia dochodzi wskutek złego przechowywania żywności lub niestosowanie odpowiedniej higieny podczas przyrządzania. Jeżeli już dojdzie do zakażenia Salmonellą, to w jaki sposób ją leczyć? Jak bardzo jest zaraźliwa? Jak długo trwa leczenie?
Co to jest Salmonella? (fot. Canva)

Co to jest Salmonella?

Bakterie z grupy Salmonella są pałeczkami względnie beztlenowymi Gram (-). Należą do nich bakterie wywołujące dur brzuszny (Salmonella typhi), paradury (Salmonella paratyphi) i bakterie niedurowe Salmonella bongori i Salmonella enterica. W Polsce średnio rocznie dochodzi do ok. 20-30 tys. zakażeń tymi groźnymi dla zdrowia bakteriami. Do zakażenia z reguły dochodzi poprzez spożycie pokarmu lub wody, skażonymi przez te bakterie. Zdecydowanie najczęściej mogą być to jajka i pokarmy je zawierające, niedogotowane mięso drobiowe, owoce morza, sosy, przyprawy, ciasta ze śmietaną, nabiał lub warzywa. Salmonelloza występuje powszechnie na całym świecie, częściej jednak w krajach rozwijających się, gdzie nie są zachowane odpowiednie normy higieny i profilaktyki [1].

Czy Salmonella jest zaraźliwa?

Salmonelloza u ludzi jest najczęściej przenoszona przez spożycie skażonej żywności pochodzenia zwierzęcego, ale zakażenie może nastąpić również z człowieka na człowieka (lub od chorego zwierzęcia np. psa) drogą fekalno-ustną [2]. W związku z tym Salmonella jest zaraźliwa.

Jak nie zarazić się Salmonellą?

Aby uniknąć zarażenia Salmonellą, warto przestrzega kilku zasad opisanych poniżej. Dotyczą one przede wszystkim właściwej higieny i odpowiedniej obróbki produktów spożywczych.

  • stosować higienę osobistą, w szczególności podczas przygotowywania i przechowywania żywności;
  • zawsze myć ręce po skorzystaniu z toalety, przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków, jak również przed spożywaniem posiłków i po kontakcie ze zwierzętami czy chorymi;
  • pod żadnym pozorem nie nabywać żywności niewiadomego pochodzenia (szczególnie mięsa, jaj, ryb);
  • produkty takie jak jaja, drób, mięso, ryby przechowywać oddzielnie, bez kontaktu z produktami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia;
  • nie należy zamrażać ponownie żywności, która wcześniej już uległa rozmrożeniu;
  • nie spożywać tatara i innych potraw przygotowanych z surowego mięsa, ani nie pić wody z niewiadomego źródła;
  • jaja, jeżeli mają być składnikiem kremu, majonezu czy lodów, należy dokładnie umyć i zanurzyć we wrzątku na ok. 15-20 sekund;
  • spożywać potrawy pieczone, smażone, duszone (bakterie giną dopiero w wysokich temperaturach), a unikać niedogotowanych potraw;
  • nie przechowywać w temperaturze pokojowej wyrobów szybko psujących się [1].
Jak można zarazić się Salmonellą?

Jakie są objawy Salmonelli?

Od zakażenia Salmonellą do wystąpienia pierwszych objawów zwykle mija od 6 do 48 h i trwa od 3 do 7 dni. Najczęściej występujące objawy Salmonelli to:

Opisane powyżej objawy dotyczą najczęściej atakowanego przez bakterie Salmonella układu pokarmowego. W rzeczywistości zdarzają się przypadku, że bakterie te atakują również inne układy jak np. układ oddechowy czy moczowy. Może również dojść do niezwykle groźnego zapalenia opon mózgowych [3]. Niektóre zakażenia mogą przyjąć także bardziej poważne objawy. W szczególności mogą one dotyczyć dzieci i osób w podeszłym wieku, kiedy intensywne biegunki czy wymioty mogą łatwiej doprowadzić do odwodnienia organizmu i w konsekwencji wywołać:

  • zawroty głowy;
  • zaburzenia świadomości;
  • senność [1].

Co ciekawe, bakterie mogą nie dawać dolegliwości chorobowych, jednocześnie będąc obecne w przewodzie pokarmowym. Mówi się wtedy o bezobjawowym nosicielstwie. Takie osoby, pomimo braku objawów, mogą przenosić chorobę dalej [2,3].

Leczenie Salmonelli — ile trwa?

Salmonella zazwyczaj jest chorobą, która ustępuje samoistnie po krótkim czasie, najczęściej od 3 do 7 dni. Z tego względu z reguły stosuje się leczenie objawowe, które zapobiega odwodnieniu pacjenta i zmniejsza objawy choroby [1].

Salmonella i leczenie domowe. Czym warto się wspomagać?

Jak pozbyć się Salmonelli z organizmu domowymi sposobami? Kluczowe jest zadbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu (elektrolity np. Orsalit), ponieważ biegunki i wymioty powodują groźne dla zdrowia odwodnienie. Z tego względu bardzo ważne jest zastosowanie odpowiedniej, lekkiej diety, którą będzie w stanie przyjąć pacjent. Dodatkowo, w razie potrzeby, można zastosować dostępne bez recepty preparaty, takie jak węgiel leczniczy np. Węgiel Leczniczy VP kapsułki czy diosmektyt np. Smecta. Jeżeli wysypuje pogorszenie lub objawy nie przechodzą w ciągu kilku dni zachowawczego leczenia, lekarz może zdecydować o konieczności zastosowania antybiotyku. Nie jest to jednak wskazane, ponieważ zastosowanie antybiotyków może przedłużyć wydalanie bakterii z kałem i nie skróci czasu utrzymywania się objawów chorobowych. Dodatkowo ich zastosowanie może wyselekcjonować oporne szczepy i prowadzić do nieskuteczności leku [1,3].

Kiedy z Salmonellą należy skierować się do szpitala?

Cięższe przypadki zakażenia Salmonellą leczone są w szpitalu. Najczęściej ciężki przebieg salmonellozy dotyczy osób z obniżoną odpornością np. po przebytym przeszczepie, operacji, osób w podeszłym wieku i malutkich dzieci. Ta grupa pacjentów jest szczególnie podatna na rozwój powikłań choroby w postaci zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej czy nawet sepsy. Z tego względu leczenie tych pacjentów w wielu przypadkach powinno odbywać się w szpitalu [1].

Podsumowanie

Dzięki coraz większej świadomości społecznej na temat konieczności zachowania higieny podczas sporządzania posiłków i przechowywania żywności (szczególnie w krajach rozwiniętych), coraz rzadziej dochodzi do grupowych zakażeń Salmonellą. Jednak dalej ta bakteria zakaża rocznie nawet 500 milionów ludzi na świecie. Poza przypadkami ludzi z grupy ryzyka (gdzie konieczna może być nawet hospitalizacja), zakażenie na szczęście jest samoograniczające i wystarczy zaordynować leczenie zachowawcze. Elektrolity, odpowiednia dieta, smecta czy węgiel aktywny i po kilku dniach zakażenie z reguły ustępuje. Niekiedy lekarze przepisują antybiotyki, ale nie są one wskazane.

Bibliografia

  1. Gast, Richard K., and Robert E. Porter Jr. „Salmonella infections.” Diseases of poultry (2020): 717-753.
  2. Wray, Clifford, and A. Wray, eds. Salmonella in domestic animals. Wallingford: CABI Pub., 2000.
  3. Brenner, F. W., et al. „Salmonella nomenclature.” Journal of clinical microbiology 38.7 (2000): 2465-2467.

Omawiane substancje

  • Diosmektyt

    Diosmektyt to substancja lecznicza stosowana w leczeniu biegunek i zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Działa poprzez wiązanie wody i toksyn, co zmniejsza ilość wydzielanego płynu i poprawia konsystencję stolca.
    substancje syntetyczne
  • Węgiel aktywny

    Węgiel aktywny to substancja o dużej powierzchni wewnętrznej, stosowana do oczyszczania wody i powietrza. Jest również skutecznym lekiem na zatrucia pokarmowe.
    Substancje Syntetyczne i Biologiczne

Omawiane schorzenia

  • Zakażenia bakteryjne

    Zakażenia bakteryjne to choroby wywołane przez bakterie, które mogą atakować różne narządy i układy w organizmie człowieka. Objawy zakażeń bakteryjnych mogą być różnorodne i zależą od rodzaju bakterii oraz miejsca ich występowania.

Więcej poradników

Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , , .