Wyciąg z szyszek chmielu ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Szyszki chmielowe oraz zawarta na ich lupulina utrudniają przenoszenie bodźców do ośrodkowego układu nerwowego. Hamują nieco działanie kory mózgowej, wywierają działanie uspokajające, zwłaszcza na sferę płciową.
Jednocześnie chmiel zawiera związki o działaniu estrogennym, które przenikając przez skórę mogą powodować zaburzenia cyklu miesiączkowego kobiet zbierających owocostany, a także reakcje alergiczne skóry. Działanie estrogenne wykorzystuje się u kobiet w okresie klimakterium. Wyciągi z chmielu zmniejszają uderzenia ciepła towarzyszące temu okresowi.
Zarówno szyszki chmielu, jak i lupulina mają działanie uspokajające, dlatego są polecane osobom żyjącym w ciągłym stresie, wyczerpanym nerwowo, mającym trudności z zasypaniem. Gorycze zawarte w chmielu pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów. W związku z tym chmiel można stosować także przy problemach żołądkowych. Ze względu na swoje właściwości bakteriostatyczne zalecany jest również jako środek pomocniczy w leczeniu zakażeń bakteryjnych.