Morwa biała jest używana do leczenia cukrzycy, miażdżycy, wysokiego poziomu cholesterolu, wysokiego ciśnienia krwi, przeziębienia, nowotworów , zaburzeń neurodegeneracyjnych i wielu innych schorzeń, ale nie ma dobrych dowodów naukowych na poparcie tych zastosowań. Znajdują się w niej pewne substancje chemiczne, które działają w podobny sposób jak niektóre leki stosowane w cukrzycy typu 2. Spowalniają one rozkład cukrów w jelitach, dzięki czemu są one wolniej wchłaniane do krwi. Pomaga to organizmowi utrzymać poziom cukru we krwi w pożądanym zakresie. Morwa biała jest dostępna w wielu formach dawkowania i jest również sprzedawana w celu utrzymania zdrowego poziomu cukru we krwi i wspierania zdrowia sercowo-naczyniowego.
Spożywanie morwy białej jest prawdopodobnie bezpieczne. U niektórych osób może wywoływać takie skutki uboczne, jak: wzdęcia, zaparcia, gazy i luźne stolce.