Cholekalcyferol to witamina D3. Witamina D jest steroidem wytwarzanym w skórze, gdy 7-dehydrocholesterol (prowitamina D3) wchodzi w interakcję z promieniowaniem UV. Zarówno endogenna forma witaminy D (która powstaje w wyniku przemiany 7-dehydrocholesterolu), witamina D3 (cholekalcyferol), jak i forma pochodząca z roślin, witamina D2 (ergokalcyferol), są uważane za główne formy witaminy D i znajdują się w różnych rodzajach żywności do codziennego spożycia.
Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie warunkuje prawidłowy poziom wapnia i fosforu, co prowadzi do prawidłowego funkcjonowania szlaków metabolicznych, regulacji transkrypcji genów i metabolizmu kości.
Stosowanie cholekalcyferolu jest wskazane w leczeniu określonych stanów chorobowych, takich jak oporna na leczenie krzywica (lub krzywica oporna na witaminę D), niedoczynność przytarczyc i rodzinna hipofosfatemia.
Nie należy przyjmować cholekalcyferolu, jeśli u pacjenta:
wystąpiła reakcja alergiczna na witaminę D,
występuje wysoki poziom wapnia lub witaminy D w organizmie,
występuje jakikolwiek stan, który utrudnia organizmowi wchłanianie składników odżywczych z pożywienia (zaburzenia wchłaniania).