Tran można uzyskać poprzez spożywanie świeżej wątroby dorsza lub przyjmowanie suplementów. Jest on źródłem witamin A i D oraz tłuszczu zwanego omega-3. Zawiera on pewne „kwasy tłuszczowe”, które zapobiegają łatwemu krzepnięciu krwi. Te kwasy tłuszczowe zmniejszają również ból i obrzęki. Tran jest stosowany dla zdrowia serca, depresji, zapalenia stawów i wielu innych schorzeń, ale nie ma dobrych dowodów naukowych na poparcie tych zastosowań.
Tran jest prawdopodobnie skuteczny w:
obniżeniu poziomu tłuszczów we krwi zwanych triglicerydami;
chorobach nerek u osób z cukrzycą typu 2- przyjmowanie go wydaje się zmniejszać ilość białka w moczu, co jest markerem ciężkości choroby nerek;
w wysokim ciśnieniu krwi- przyjmowanie go wydaje się wydaje się obniżać ciśnienie krwi w niewielkim, ale istotnym stopniu u osób z łagodnym nadciśnieniem.
Tran jest prawdopodobnie bezpieczny dla większości dorosłych. Może powodować skutki uboczne, w tym zgagę, rozstrój żołądka i nudności. Duże dawki są prawdopodobnie niebezpieczne. Mogą one zapobiegać krzepnięciu krwi i zwiększać ryzyko krwawienia oraz spowodować, że poziom witaminy A i witaminy D może być również zbyt wysoki.