Preparaty z młodego jęczmienia to ogromne bogactwo witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, chlorofilu oraz egzogennych aminokwasów. Cechuje się wysoką zawartością: witamin z grupy B, C, E i K, beta-karotenu, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu, krzemu, manganu, cynku i żelaza. Jest doceniany za silne właściwości antyoksydacyjne. Młody jęczmień ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów (oraz ich wysoką przyswajalność) szybko uzupełnia ich niedobory w organizmie. Wzmacnia witalność organizmu, ma także korzystny wpływ na pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wysoka zawartość chlorofilu pomaga w odkwaszaniu organizmu i pomaga utrzymać jego równowagę kwasowo-zasadową. Przeciwutleniacze z w zielonego jęczmienia usuwają wolne rodniki z komórek, co nie tylko przeciwdziała rozwojowi wielu dysfunkcji ale opóźnia także procesy starzenia się komórek.