Nasiona lnu są bogate w substancje śluzowe (6–10%), a wytłaczany z nich olej (35–45%) jest doskonałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – omega-3, omega-6 i omega-9. Poza tymi niezwykle ważnymi składnikami w nasionach lnu znajdują się również białka, błonnik, glikozydy cyjanogenne, fitosterole, enzymy, witamina E i inne związki. Wymienione bogactwo umożliwia liczne zastosowania lnu w medycynie. Do najbardziej znanych zalicza się: wspomaganie leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, leczenie zaparć i hemoroidów, obniżanie poziomu cholesterolu, przeciwdziałanie miażdżycy, łagodzenie stanów zapalnych, zmniejszanie nadwagi i otyłości oraz regulację gospodarki hormonalnej u kobiet. Zawarte w nasionach lnu nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego odżywienia skóry, włosów i paznokci. To właśnie dzięki nim nasze ciało pięknieje. Omega-3 i omega-6 zapobiegają wysuszaniu skóry oraz powstawaniu wyprysków i stanów zapalnych. Warto pamiętać o tym, że len ma doskonałe proporcje tych kwasów.