Łupina nasienna babki jajowatej jest używana jako środek przeczyszczający i zmiękczający stolec oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Łuski nasion wchłaniają wodę w żołądku i tworzą dużą masę. Masa ta stymuluje pracę jelit u osób z zaparciami. U osób z biegunką, może spowolnić pracę jelit i zmniejszyć wypróżnienia. Masa ta może również zmniejszyć ilość cholesterolu, który jest wchłaniany do organizmu.
Babka jajowata jest powszechnie stosowana jako środek zmiękczający stolec u osób z zaparciami i hemoroidami. Jest ona również stosowana w biegunkach, zespole jelita drażliwego, w wysokim poziom cholesterolu, choroby serca i cukrzycy. Jest on stosowany w wielu innych warunkach, ale nie ma dobrych dowodów naukowych na poparcie większości z tych innych zastosowań.
Babka jajowata może zwiększać ryzyko powstania nowych narośli u osób, u których w przeszłości wystąpił gruczolak jelita grubego.
Nie należy stosować tego preparatu, jeśli pacjent ma tendencję do powstawania twardych stolców w odbytnicy z powodu zwężenia przewodu pokarmowego, niedrożności lub stanów, które mogą prowadzić do niedrożności, takich jak jelito spastyczne.