Naturalne sposoby na ból gardła (fot. Canva).

Co zrobić, żeby nie bolało gardło? – przegląd naturalnych sposobów

Ból gardła jest dolegliwością, która znacznie utrudnia codzienne funkcjonowanie. W związku z tym zawsze warto sięgnąć po środki łagodzące ból i przyspieszające gojenie. Dla zwolenników naturalnych metod leczenia znajdzie się cała gama sposobów na walkę z bólem. Poniższy artykuł wskaże, co zrobić, żeby gardło nie bolało?

,

Siemię lniane – jak jeść i pić?

Siemię lniane to produkt często spotykany w aptekach, których chętnie wykorzystywany jest przez pacjentów do różnych celów. Nasiona lnu zwyczajnego posiadają wiele cennych składników odżywczych. W artykule przedstawiamy, w jaki sposób jeść i pić siemię lniane oraz na co jest skuteczne.

Jak zrobić syrop z sosny według porad farmaceuty?

Sosna zwyczajna – Pinus silvestris to drzewo znane każdemu. Jest popularne na półkuli północnej w strefie umiarkowanej. Jego właściwości lecznicze, medycyna wykorzystuje w wielu preparatach, cieszących się na rynku aptecznym dużym powodzeniem. Dlatego są one szczególnie popularne w okresie jesienno – zimowym.

,
Czym wypłukać zatoki w domu? Irigasin czy Fixsin? (fot. leki.pl)

Prosty przewodnik po samodzielnym płukaniu zatok w domu

Irygacja nosa jest jedną z opcji leczenia objawów ostrych infekcji w górnych drogach oddechowych. Jest możliwa do przeprowadzenia w domu przy pomocy powszechnie dostępnych w aptekach zestawów. Pomimo dobrej skuteczności i prostoty wykonania budzi opory u niektórych osób. Czy słusznie?

,

Leki „domowej” roboty: nalewka z propolisu

Od dłuższego czasu medycyna niekonwencjonalna i powrót do naturalnych metod leczenia, cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Jedną z takich metod, stosowaną od wieków, jest leczenie produktami pszczelarskimi.

,
Przepisy na syrop z cebuli domowej roboty (fot. Canva)

Na co pomaga syrop z cebuli? Sprawdź, jak go zrobić

Cebula – Allium cepa, cenny dodatek do potraw i kanapek. Mimo iż to warzywo posiadające wiele odmian, najbardziej znana jest cebula jadalna. To właśnie po nią sięgamy w okresie przeziębieniowym, aby zrobić lek „domowej” roboty.

, ,

Leki „domowej” roboty: nalewka z orzecha włoskiego

Wiele gospodyń na pewno poleciłoby na problemy żołądkowe i dolegliwości trawienne nalewkę z orzecha włoskiego (Juglans regia – Juglandaceae). Zarówno tradycyjne zastosowanie jak i niektóre badania naukowe wykazują, że wyciągi wodno-alkoholowe z tego gatunku mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Przyjrzymy się dokładniej właściwościom substancji zawartych w Juglans regia oraz zastosowaniu trunku. Jak przygotować nalewkę domowymi metodami?

, ,

Olej z czarnuszki — hit na odporność?

Odporności nigdy za wiele, dlatego też nieustannie poszukujemy specyfików, które pomogą ją wzmocnić. Wśród popularnych ostatnio produktów pochodzenia naturalnego, wykazujących takie działanie, króluje olej z czarnuszki. Jego regularne stosowanie może wspomagać układ odpornościowy w walce z chorobotwórczymi patogenami. W czym tkwi fenomen oleju z czarnuszki, jak go stosować i czy to naprawdę działa?

,

Leki „domowej” roboty: syrop z czosnku

Czosnek – Allium sativum, to jedna z roślin najlepiej znanych na całym świecie. Wzmianki o niej pochodzą z Egiptu już z roku 3200 p.n.e. Wspominają o nim też dawne księgi chińskie i hinduskie oraz Stary Testament.

,

Leki „domowej” roboty: nalewka bursztynowa

Nalewka bursztynowa otrzymywana z bursztynu bałtyckiego, znana jest w medycynie od dawna. Sam bursztyn zwany też jantarem lub ambrem, wykorzystywany jest od zarania dziejów.

,

Leki „domowej” roboty: syrop z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale), to znana wszystkim roślina. Potocznie nazywana jest mleczem, dmuchawcem lub mniszkiem pospolitym. Choć to roślina o właściwościach leczniczych, uważana jest za pospolity chwast. Dzieje się tak dlatego, że bardzo szybko rozprzestrzenia się, porastając trawniki, łąki, pola i wszelkiego rodzaju nieużytki. Może rosnąć  wszędzie tam, gdzie znajdzie trochę ziemi np. na ruinach budynków.

Leki „domowej” roboty: sok i herbatka z bzu czarnego

Bez czarny – Sambucus nigra, zwany też dzikim bzem czarnym, bzem aptecznym, bzem lekarskim lub potocznie bzowiną hyćką [2], to znany krzew. Można go zobaczyć w ogrodach, na działkach, łąkach, polach, przy drogach i w parkach. Jego owoce i kwiaty wykorzystywane były w celach leczniczych już od V- IV wieku p.n.e. W Średniowieczu owoce tej rośliny używano jako przyprawy do potraw.