leki-orange

Olimp Nutramil complex, proszek, smak neutralny

Olimp Nutramil complex co to jest?

Olimp Nutramil complex to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci proszku. Preparat stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety i jest źródłem węglowodanów, tłuszczów, białka, witamin, mikro- i makroelementów. Preparat jest przeznaczony do postępowania dietetycznego m.in. w stanach braku apetytu, niedożywienia, rekonwalescencji czy w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie.
Rozdziały

Kiedy warto suplementować Olimp Nutramil complex?

Sprawdź, w jakich schorzeniach warto wspomóc się suplementacją produktu Olimp Nutramil complex.

Ciężkie niedożywienie białkowo-energetyczne jest deficytem energetycznym spowodowanym niedoborem wszystkich makroskładników odżywczych. Często obejmuje również niedobory wielu mikroskładników odżywczy…

Skład suplementu diety Olimp Nutramil complex

Zapoznaj się z dokładnym składem suplementu diety Olimp Nutramil complex.

Biotyna jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, która jest niezbędna dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Można ją znaleźć w produktach spożywczych takich jak jaja, orzechy i warzywa liściaste….
Chlorek sodu to chemiczna nazwa soli kuchennej. Sód jest elektrolitem, który reguluje ilość wody w organizmie. Sód odgrywa również rolę w impulsach nerwowych i skurczach mięśni. Jest stosowany do l…
Chrom jest mikroelementem, który wpływa na metabolizm glukozy i cholesterolu poprzez wspomaganie działania insuliny. Niedobór chromu na III stopniu utlenienia może prowadzić do chorób układu sercowo-…
Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, powszechnie występującym w czerwonym mięsie, drobiu i rybach. Jest on niezbędny w niewielkich ilościach dla zdrowia człowieka, jego wzrostu i poczucia smak…
Fosfor jest makroelementem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek ustroju. Bogatym źródłem fosforu są ryby, mleko, sery podpuszczkowe dojrzewające, podroby (np. wątrób…
Jod jest powszechnie stosowany jako środek antyseptyczny w przypadku drobnych skaleczeń i otarć, zapobiegając infekcjom, które mogą wynikać z zanieczyszczonych ran. Działa on poprzez zabijanie bakteri…
Kwas foliowy jest rodzajem witaminy B, która zwykle znajduje się w żywności, takiej jak suszona fasola, groch, soczewica, pomarańcze, produkty pełnoziarniste, wątroba, szparagi, buraki, brokuły, bruks…
Kwasy tłuszczone nasycone to takie, w których wszystkie atomy węgla są ze sobą połączone pojedynczym wiązaniem. Do tłuszczów nasyconych w większości należą tłuszcze zwierzęce, źródłem roślinnym jest o…
Magnez jest lekiem stosowanym do wielu celów, w tym zaparć, niestrawności, niedoboru magnezu, stanu przedrzucawkowego oraz przy pewnym rodzaju nieregularnego bicia serca. Pomimo znaczenia magnezu i je…
Mangan to pierwiastek występujący w różnych produktach spożywczych, między innymi w płatkach owsianych, goździkach, produktach zbożowych, kaszy gryczanej, niektórych owocach i warzywach lub fasoli. W …
Miedź to składnik mineralny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Bierze on udział w wytwarzaniu krwinek czerwonych, komórek nerwowych, a także stymuluje działanie układu odpornościowego. Miedź wp…
Molibden jest mikroelementem, który występuje w roślinach strączkowych, warzywach zielonolistnych, wyrobach z mąki pełnoziarnistej, jajach, wołowinie i podrobach zwierzęcych. Molibden w organizmie jes…
Potas należy do makroskładników, który odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Pierwiastek ten kontroluję pracę mięśni, odpowiednia jego ilość przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu ciśnien…
Selen to minerał potrzebny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i układu odpornościowego. Nie jest on wytwarzany w organizmie, ale można go znaleźć w glebie i w niektórych produktach spożywczych (t…
Sód to pierwiastek zaliczany do elektrolitów. Najważniejsza rola sodu w organizmie to regulacja ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, w tym krwi. Ponadto sód uczestniczy w prawidłowych procesach …
Wapń w postaci węglanu wapnia jest stosowany jako suplement lub lek, gdy nie ma wystarczającej ilości wapnia w organizmie. Suplementacja może być konieczna w przypadku leczenia lub zapobiegania takim …
Witamina A (retinol, palmitynian retinylu) znajduje się w żywności, takiej jak mleko, ser, jaja, masło, wzbogacona margaryna, mięso, wątroba, tłuste ryby morskie, ziarna, oleje, marchew, kabaczek, cie…
Witamina B1, zwana tiaminą, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Jej niedobór może prowadzić do choroby beri-beri.
Witamina B12 jest ważna dla wzrostu, reprodukcji komórek, tworzenia krwi oraz syntezy białek i tkanek. Witamina B12 jest stosowana w leczeniu niedoboru witaminy B12 u osób z niedokrwistością złośliwą…
Ryboflawina to witamina B2. Witaminy to naturalnie występujące substancje niezbędne do wielu procesów zachodzących w organizmie. Ryboflawina jest ważna w utrzymaniu wielu tkanek w organizmie. Stosowan…
Witamina B3 (in. niacyna, nikotynamid, witamina PP) jest rozpuszczalna w wodzie. Pełni ona bardzo ważną funkcję ochronną dla komórek nerwowych, a także jest konieczna do rozwoju czerwonych krwinek. Ni…
Witamina B5 (kwas pantotenowy), jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Zalecane jej dzienne spożycie dla mężczyzn i kobiet to 5mg. Witaminę można spotkać w wielu produktach spożywczych, takich jak: ryb…
Witamina B6 (pirydoksyna, chlorowodorek pirydoksyny) jest ważna dla wielu procesów zachodzących w organizmie. Pirydoksyna jest stosowana w leczeniu lub zapobieganiu niedoboru witaminy B6. Jest ona ró…
Witamina (kwas askorbowy, kwas askorbinowy) pełni wiele funkcji w naszym organizmie. Uczestniczy w syntezie kolagenu, wzmacnia naczynia krwionośne, jest aktywatorem wielu enzymów, neutralizuje wolne r…
Witamina D nie jest jedną substancją, ale  składa się na nią pięć różnych, z których dwie zostały uznane za najważniejsze dla człowieka. Są to: Witamina D2 (ergokalcyferol) Witamina D3 (cholek…
Witamina E (tokoferol, octan tokoferylu) stosowana jest w leczeniu i zapobieganiu niedoborów witaminy E. Związek ten ma przede wszystkim właściwości przeciwutleniające. Lek jest powszechnie stosowany …
Witaminy są potrzebne tylko w niewielkich ilościach i zazwyczaj są dostępne w żywności, którą spożywasz. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Znajduje się ona w różnych produkta…
Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym i pełni różne ważne funkcje w organizmie. Bierze udział w transporcie żelaza, ponieważ wchodzi w skład hemoglobiny. Jest również składnikiem mioglobiny…

Częste pytania o Olimp Nutramil complex

Zobacz najczęściej zadawane pytania dotyczące suplementu diety Olimp Nutramil complex.

Olimp Nutramil complex może być stosowany u dzieci, o ile takie jest zalecenie lekarza.
Jedna porcja preparatu Olimp Nutramil complex (72 g) ma 300 kcal.
Aby sporządzić 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia z 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodać powoli 1 porcję preparatu (1,5 miarki = 72 g) i dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć od razu po przygotowaniu.
Dawkowanie jest uzależnione od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego danego organizmu.
Jeśli preparat ma stanowić kompletną dietę pacjenta, należy spożywać 5-7 porcji dziennie (1500-2100 kcal). Jeśli preparat ma stanowić uzupełnienie diety pacjenta, należy spożywać 1-3 porcji dziennie (300-900 kcal).
Olimp Nutramil complex, proszek 720 g kosztuje ok. 80 złotych.

Produkty podobne

W tej sekcji znajdziecie produkty zawierające taką samą substancję lub substancje o podobnym działaniu. 

Nutridrink, płyn wysokoenergetyczny i odżywczy, smak czekoladowy
Nutridrink, płyn wysokoenergetyczny i odżywczy, smak owoce leśne
Nutridrink, płyn wysokoenergetyczny i odżywczy, smak truskawkowy
Nutridrink, płyn wysokoenergetyczny i odżywczy, smak waniliowy

Olimp Nutramil complex dawkowanie

Zapoznaj się ze szczegółowym dawkowaniem suplementu Olimp Nutramil complex. Pamiętaj o jego przestrzeganiu.

Jak dawkować suplement Olimp Nutramil complex?

Sekcja w trakcie uzupełniania przez farmaceutów.

Interakcje Olimp Nutramil complex

Pamiętaj, że stosowanie przez ciebie leki  i suplementy mogą wchodzić w różne interakcje, które nasilają bądź osłabiają ich działanie. Interakcje mogą występować nie tylko między lekami, ale także między lekiem a pożywieniem, oraz lekiem a alkoholem.