fbpx

Kwas dokozaheksaenowy

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest kwasem tłuszczowym omega-3, który występuje w rybach zimnowodnych, w tym makreli, śledziu, tuńczyku, halibucie, łososiu, wątrobie dorsza, tranie wielorybim. Jest on również dostępny w suplementach oleju rybiego. Jego obecność w diecie wywiera korzystny wpływ na organizm. DHA może zmniejszać ryzyko chorób serca i układu krążenia poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi. Ludzie powszechnie stosują go w przypadku wysokiego poziomu cholesterolu lub innych tłuszczów we krwi. Istnieje zainteresowanie stosowaniem DHA do wielu innych celów, ale nie ma wystarczająco wiarygodnych informacji, aby stwierdzić, czy może to być pomocne.

Kwas dokozaheksaenowy jest prawdopodobnie bezpieczny dla większości ludzi. Większość skutków ubocznych jest łagodna i dotyczy problemów z żołądkiem i jelitami. DHA jest powszechnie stosowany w czasie ciąży i jest składnikiem niektórych witamin prenatalnych.

Kwas dokozaheksaenowy przyjmowany w dużej ilości może zwiększać ryzyko krwawienia oraz zwiększenia poziomu cukru we krwi. Powinien być ostrożnie stosowany u osób, którzy stosują leki obniżające ciśnienie krwi oraz mających cukrzycę.

Naszą misją jest przedstawienie pacjentom oraz specjalistom ochrony zdrowia pełnej, rzetelnej wiedzy o lekach i ich zastosowaniu. Wierzymy, że przyczynimy się tym do zwiększenia skuteczności i bezpieczeństwa terapii.

Serwis leki.pl jest prowadzony przez Fundację Healthcare Professionals.
Fundacja NIE jest powiązana z żadnym producentem czy dystrybutorem leków. Ewentualne finansowanie, które otrzymujemy od firm farmaceutycznych związane jest z prowadzoną w ich imieniu reklamą, która jako taka jest jednoznacznie oznaczona.

Serwis leki.pl NIE jest apteką (w tym internetową) i nie prowadzi bezpośrednio sprzedaży leków, suplementów diety i wyrobów medycznych. Jeśli chcesz kupić leki on-line zapoznaj się z naszym artykułem nt. Jak bezpiecznie kupować leki w internecie?