fbpx

Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy jest kwasem z grupy AHA, inaczej zwanych zwanych alfahydroksykwasami.

Powstaje w procesie fermentacji skrobi w obecności grzybówWystępuje w postaci białego, sypkiego proszku.

Kwas cytrynowy jest stosowany głównie w kosmetyce, głównie w niwelowaniu przebarwień potrądzikowych, posłonecznych, czy przebarwień powstałych w czasie ciąży.

Związek ten złuszcza martwy naskórek, wygładza skórę, wyrównuje jej koloryt, dodaje blasku.

Oprócz tego, kwas cytrynowy dodatkowo wykazuje działanie antybakteryjne, dzięki czemu redukuje stany zapalne. Stosowany w pielęgnacji cery naczynkowej, wzmacnia kruche ściany naczyń krwionośnych.

Kwas cytrynowy jest także silnym antyoksydantem. Chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe i odmładzające.

Naszą misją jest przedstawienie pacjentom oraz specjalistom ochrony zdrowia pełnej, rzetelnej wiedzy o lekach i ich zastosowaniu. Wierzymy, że przyczynimy się tym do zwiększenia skuteczności i bezpieczeństwa terapii.

Serwis leki.pl jest prowadzony przez Fundację Healthcare Professionals.
Fundacja NIE jest powiązana z żadnym producentem czy dystrybutorem leków. Ewentualne finansowanie, które otrzymujemy od firm farmaceutycznych związane jest z prowadzoną w ich imieniu reklamą, która jako taka jest jednoznacznie oznaczona.

Serwis leki.pl NIE jest apteką (w tym internetową) i nie prowadzi bezpośrednio sprzedaży leków, suplementów diety i wyrobów medycznych. Jeśli chcesz kupić leki on-line zapoznaj się z naszym artykułem nt. Jak bezpiecznie kupować leki w internecie?