Kwas askorbinowy
Kwas askorbinowy (witamina C) występuje naturalnie w pokarmach takich jak owoce cytrusowe, pomidory, ziemniaki i warzywa liściaste. Witamina C jest ważna dla kości i tkanki łącznej, mięśni i naczyń krwionośnych. Lek ten pomaga również organizmowi wchłaniać żelazo, które jest potrzebne do produkcji czerwonych krwinek. Kwas askorbinowy jest stosowany w leczeniu i zapobieganiu niedoboru witaminy C.
Zalecana dawka witaminy C (kwasu askorbinowego) w diecie wzrasta wraz z wiekiem. Należy postępować zgodnie z zaleceniami lekarza. Podczas jego przyjmowania należy pić dużo płynów. Nie należy nagle przerywać stosowania kwasu askorbinowego po długotrwałym stosowaniu dużych dawek, w przeciwnym razie może wystąpić “warunkowy” niedobór witaminy C. Objawy obejmują krwawienie dziąseł, uczucie dużego zmęczenia oraz czerwone lub niebieskie punktowe plamki wokół mieszków włosowych.
Należy zapytać lekarza lub farmaceutę o stosowanie kwasu askorbinowego, jeśli u pacjenta występują:
- choroby nerek lub kamicę nerkową w wywiadzie;
- dziedziczne zaburzenia związane z przeładowaniem żelaza (hematochromatoza);
- jeśli pacjent pali papierosy (palenie może osłabiać działanie kwasu askorbinowego).
Działania niepożądane:
Należy przerwać stosowanie kwasu askorbinowego i natychmiast skontaktować się z lekarzem, jeśli wystąpią:
- ból stawów, osłabienie lub uczucie zmęczenia, utrata wagi, ból brzucha;
- dreszcze, gorączka, zwiększone pragnienie oddania moczu, bolesne lub trudne oddawanie moczu;
- silny ból w boku lub dolnej części pleców, krew w moczu.
Częste działania niepożądane mogą obejmować:
- zgagę, rozstrój żołądka;
- nudności, biegunkę, skurcze żołądka.