Glukonian cynku
Glukonian cynku jest składnikiem znajdującym się w wielu suplementach i witaminach. Stosowany jest w celu złagodzenia objawów przeziębienia i grypy oraz wspomagania układu odpornościowego. Obejmują one ból gardła, kaszel, kichanie, zatkany nos i zachrypnięty głos. Zalecana dzienna dawka glukonianu cynku zmienia się wraz z wiekiem.
Do działań niepożądanych należą:
- mdłości, wymioty, ból brzucha;
- biegunka;
- suchość w ustach, zmienione odczuwanie smaku;
- nieprzyjemny smak w ustach.
Należy unikać przyjmowania tego leku z pokarmami o dużej zawartości wapnia lub fosforu, które mogą utrudniać wchłanianie glukonianu cynku przez organizm. Do pokarmów o dużej zawartości wapnia lub fosforu należą: mleko, ser, jogurt, lody, suszona fasola, groch, soczewica, orzechy, masło orzechowe, piwo, napoje bezalkoholowe typu cola i gorące kakao.