Jakie składniki aktywne posiada czosnek?

Czosnek zawiera około 2 tysięcy składników czynnych. Tymi, które nadają roślinie charakterystyczny zapach oraz odpowiadają za większość właściwości leczniczych, są organiczne związki siarki. Powstają podczas rozkładu alliny pod wpływem enzymów. Są przede wszystkim to allicyna, ajoen, sulfidy allilowe, sulfidy propylowe. Enzymy zaczynają przekształcać allinę kiedy główka czosnku zostaje zmiażdżona. Powstałe w ten sposób związki mają silne działanie antybakteryjne. W wyniku działania tych związków roślina otrzymuje właściwości antybiotyczne. Innymi składnikami, jakie zawiera czosnek, są witaminy (C, B1, B2, PP, A) oraz związki mineralne takie jak: wapń, żelazo, miedź, magnez, nikiel, kobalt, chrom, selen, german [1,2].

Właściwości antybiotyczne czosnku

Przede wszystkim za działanie bakteriobójcze odpowiadają związki siarki, które powstają podczas rozkładu alliny. Badania dowiodły, że roślina wykazuje działanie wobec wielu bakterii zarówno Gram-dodatnim, jak i Gramm-ujemnym. Zauważono działanie na takie gatunki jak Salmonella, Eschericha, Staphylococcus, Streptococcus, Clostridium, Mycobacterium tuberculosis. W dodatku czosnek jest w stanie zlikwidować bakterie oporne na antybiotyki, takie jak Staphylococcus aureus. Bakterie zazwyczaj nie są w stanie wytworzyć oporności przeciwko związkom siarki występującym w czosnku. W badaniach in vitro dowiedziono, że roślina ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwrobacze [1,3].

10 sposobów na wzmocnienie odporności

REKLAMA
REKLAMA

Różnice w składzie czosnku

Czosnek można spożywać pod wieloma postaciami. Jednak mogą się one różnić zawartością substancji. Niżej tabela porównująca zawartość związków siarki:

Rodzaj produktu

Zawartość związków siarki

Świeży czosnekZawiera 4-12 mg alliny na gram produktu. Allicyna powstaje wskutek przekształceń alliny i jej zawartość wynosi 2,5-5,1 mcg/g.
Olejek eterycznyRzadko bywa standaryzowany. Większość związków siarki jest rozpuszczalna w wodzie. Olejki zawierają jedynie frakcję rozpuszczalną w tłuszczach, czyli sulfidy dialylu.
MaceratRzadko standaryzowany. Zawiera najczęściej allinę jako związek rozpuszczalny w wodzie.
Suszony czosnekZawiera 3 razy więcej alliny w 1 g produktu niż świeży czosnek. Aczkolwiek temperatura powyżej 70 stopni Celsjusza dezaktywuje allinazę — enzym, który odpowiada za przemiany alliny w inne związki siarki.
Wodno-alkoholowy ekstraktZawiera zarówno związki siarki rozpuszczalne w wodzie jak i w oleju. Skuteczność potwierdzona badaniami naukowymi [1].

Przeciwwskazania i działania niepożądane

Czosnek posiada właściwości antyagregacyjne, w związku z tym jego stosowanie nie jest bezpieczne dla osób zażywających leki powodujące rozrzedzenie krwi, takie jak Acard, Polocard, Plavix czy Warfin. Może również powodować hamowanie aktywności cytochromów wątrobowych, więc zażywając leki metabolizowane przez wątrobę, należy zachować szczególną ostrożność. Najczęściej spotykanym działaniem niepożądanym jest nieświeży oddech, występujący zwłaszcza po spożyciu świeżej rośliny. U niektórych osób mogą pojawić się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego [1,4].